Оборона Бахмута є стратегічно обґрунтованою операцією ЗСУ – ISW

Читать на русском
Оборона Бахмута є стратегічно правильною операцією, попри зосередження на цьому відносно малозначимому оперативному напрямі значних сил і засобів.
Maxar Technologies

Оборона Бахмута є стратегічно правильною операцією, попри зосередження на цьому відносно малозначимому оперативному напрямі значних сил і засобів.

Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни.

На думку аналітиків, хоча Україна зосередила на обороні Бахмута багато військ, які могли б бути використані для проведення контрнаступальних операцій на інших ділянках, вона заплатила б значно вищу ціну, якби дозволила російським окупантам взяти місто.

Зауважують, що сам Бахмут не має оперативного чи стратегічного значення, але якби російські війська зайняли його швидко, вони б зберегли потенціал для розширення наступальної операції, що змусило б Україну поспішно будувати оборонні позиції на менш сприятливій місцевості.

Варто зауважити, що українські сили раніше вже використовували модель поступового виснаження росіян. Тоді загарбники, в гонитві за незначними тактичними успіхами, після місяців великих втрат особового складу і техніки зупиняли свій наступ.

Аналітики вважають, що українська оборона Бахмута може призвести до подібного результату, оскільки російські війська перекидають у цей район живу силу і техніку з травня 2022 року й досі не досягли будь-яких оперативно значущих успіхів.

«Російський наступ на Бахмут може бути кульмінаційним, адже українські сили фактично стискають російські війська, озброєння і загальну оперативну концентрацію на Бахмуті, тим самим перешкоджаючи можливості росії продовжувати наступ на інших ділянках фронту», – додають у повідомленні.

Нагадаємо, 21 січня підрозділи Сил оборони відбили атаки загарбників у районах населених пунктів Новоселівське Луганської області та Терни, Верхньокам'янське, Білогорівка, Червона Гора, Бахмут, Первомайське, Мар'їнка в Донецькій області.

Минулої доби бійцям ЗСУ вдалося знищити десятки одиниць ворожої техніки та ліквідувати ще 600 окупантів.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: