У Мінсоцполітики пояснили, як отримати «пакет малюка»

Читать на русском
При народженні дитини кожна сім'я має право на отримання допомоги, а також одноразової допомоги «пакет малюка» у натуральній чи грошовій формі.

При народженні дитини кожна сім'я має право на отримання допомоги, а також одноразової допомоги «пакет малюка» в натуральній чи грошовій формі.

Про це повідомляє пресслужба Мінсоцполітики.

Як із грудня змінилися соціальні виплати для українцівВ Україні до 2 тисяч 589 гривень збільшився розмір прожиткового мінімуму, таким він буде і протягом 2023 року. Як змінилися через це соціальні виплати.

За інформацією відомства, натуральна допомога «пакет малюка» видається закладом охорони здоров'я під час народження дитини. У разі відсутності «пакету малюка» у закладі охорони здоров'я або народження дитини за межами України або на тимчасово окупованій території України або народження дитини за межами закладу охорони здоров'я, видається відповідним структурним підрозділом з питань соціального захисту населення за місцем проживання/знаходження отримувача.

У разі неотримання «пакету малюка» в закладі охорони здоров'я, заява на його отримання подається одержувачем не пізніше ніж через 30 календарних днів від дня народження дитини, а у разі народження дитини поза закладом охорони здоров'я – протягом року з дня народження дитини.

До заяви додаються копії (фотокопії) наступних документів:

  • свідоцтва про народження дитини. У разі народження дитини за кордоном та відсутності свідоцтва про народження дитини, виданої органами державної реєстрації актів цивільного стану України - копії виданого компетентним органом країни перебування та легалізованого в установленому порядку документу про народження дитини, якщо іншого не передбачено міжнародними договорами України, з перекладом на українську мова. Вірність перекладу або достовірність підпису перекладача засвідчується нотаріально.

  • документа, який підтверджує факт народження дитини поза закладами охорони здоров'я, виданими установою охорони здоров'я, яка проводила огляд матері та дитини або медичною консультативною комісією, якщо установа охорони здоров'я не проводила огляд матері та дитини відповідно до законодавства.

Грошова компенсація вартості «пакета малюка» призначається у тому випадку, якщо звернення за нею надійшло не пізніше 12 місяців від дня народження дитини. Одержувач може звернутися за грошовою компенсацією кількома способами:

  • шляхом надсилання заяви та документів поштою до відповідного структурного підрозділу з питань соціального захисту населення
  • при наданні йому комплексної послуги «єМалятко».

До заяви, зокрема, додається копія свідоцтва про народження дитини. У разі народження дитини за кордоном та відсутності свідоцтва про народження, виданого органом державної реєстрації актів цивільного стану України - копію свідоцтва про народження дитини, виданої компетентним органом іноземної держави та легалізованої в установленому порядку, якщо інше не передбачено законом або міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною радою України, разом із перекладом українською мовою. Вірність перекладу або достовірність підпису перекладача засвідчується нотаріально.

Для призначення грошової компенсації під час надання послуги «єМалятко» одержувач надає необхідні для отримання такої компенсації відомості із зазначенням бажання отримати грошову компенсацію, повідомляє про відмову матері/батька, інших родичів, усиновителів, опікунів, прийомних батьків, батьків-вихователів, патронатних вихователів дитини від отримання одноразової натуральної допомоги «пакет малюка» та зазначає спеціальний рахунок.

Раніше прем'єр Денис Шмигаль розповів про соцвиплати під час війни.

У Мінсоцполітики пояснили, як одержувати українську пенсію за кордоном.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: