У Мінфіні розповіли, скільки зовнішнього боргу має сплатити Україна в 2023 році

Читать на русском
У 2023 році Україна має сплатити понад 122 млрд гривень за зовнішнім боргом, а платежі за внутрішнім боргом нараховують 536 млрд гривень.

У 2023 році Україна має сплатити понад 122 млрд гривень за зовнішнім боргом, а платежі за внутрішнім боргом нараховують 536 млрд гривень.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів України, посилаючись на прогнози, оприлюднені на початку нинішнього року.

Державний борг України перевищить 100% ВВП: що це означаєПро те, чому державний борг України буде більшим, ніж її ВВП, ніж це небезпечно та чи можна якось побороти цю проблему – в матеріалі Слово і діло

Більшість із суми зовнішнього боргу припадає на погашення позичок, наданих міжнародними фінансовими організаціями – майже 97,5 млрд гривень. Решта – це комерційні та офіційні позики, які загалом становлять понад 24 млрд гривень.

Крім того, згідно з прогнозом Мінфіну, протягом року держава має сплатити близько 536 млрд. гривень за внутрішнім боргом. Перелік платежів містить обслуговування облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), що коштуватиме бюджету більш ніж 203 млрд гривень, і кредитів НБУ - 80 млн гривень.

Також протягом 2023 року держава погасить понад 332 млрд гривень за самим ОВДП та 13 млн гривень кредитів НБУ.

30 червня ЗМІ повідомили, що Україна вивчає можливість реструктуризувати зовнішній державний борг, оскільки бюджет в умовах війни має вкрай обмежені джерела фінансування, частина якого відволікається на обслуговування держборгу. Однак рішення з цього питання раніше за кінець літа очікувати не варто.

22 липня стало відомо, що Україна обговорює з Міжнародним валютним Фондом, та низку інших міжнародних фінансових організацій можливість переглянути графік виплат із зовнішнього державного боргу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: