У Ватикані відбувся похорон Папи Римського Бенедикта XVI

Читать на русском

У четвер, 5 січня, у Ватикані відбувся похорон колишнього Папи Римського Бенедикта XVI. Про це повідомляє видання Vatican News.
www.vaticannews.va

У четвер, 5 січня, у Ватикані відбувся похорон колишнього Папи Римського Бенедикта XVI.

Про це повідомляє видання Vatican News.

Віряни почали прибувати на Святого Петра у Ватикані задовго до світанку, щоби провести в останній шлях понтифіка. Десятки тисяч віруючих заповнили площу, щоб взяти участь у похороні вислуженого Папи Бенедикта.

Пастор, а не політик: які заяви робив Папа Римський про війну в УкраїніЩо Папа Римський Франциск говорив про війну росії проти України, чи засуджував путіна – на інфографіці.

Коли о 8:45 за місцевим часом труну з тілом Бенедикта винесли на площу, учасники богослужіння вітали аплодисментами. Труну поставили перед вівтарем, поруч поклали розгорнуте Євангеліє, після чого розпочалася проповідь молитви на розарії (вервиці).

Святу месу, що розпочалася о 9:30 за місцевим часом, очолив Папа Франциск, з яким послужили близько 130 кардиналів, 400 єпископів та 3700 священиків, серед яких були глави східних католицьких церков, єпископи з України та українські єпископи з діаспори.

Папа Франциск, згідно з формою, введеною після того, як у нього почалися проблеми з коліном, очолював богослужіння і проголосив проповідь, а Літургію Євхаристії очолив кардинал Джованні Баттіста Ре, декан Колегії Кардиналів.

Rosary and Solemn Requiem Mass for Pope emeritus Benedict XVI, 5 January 2023, Pope FrancisVatican News

За бажанням Бенедикта XVI, церемонія мала скромний характер. Лише дві делегації – з Німеччини та Італії, на чолі з президентами та очільниками урядів – мали офіційний статус, але у приватній формі у богослужінні брали участь деякі монархи, президенти та прем'єр-міністри, представники урядів. Офіційно були також різні християнські конфесії.

Наприкінці Святої Меси Папа Франциск звершив обряди останнього прощання (Commendatio та Valedictio). Труна під траурний передзвін та оплески учасників богослужіння була перенесена в крипту базиліки Святого Петра для поховання.

Нагадаємо, у суботу, 31 грудня, на 96 році життя помер Папа Римський на спокої Бенедикт XVI у своїй резиденції у ватиканському монастирі Mater Ecclesiae.

Папа Римський Франциск в урочистому посланні з нагоди Різдва Христового побажав миру народу України та закликав зупинити війну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: