Ринок сільськогосподарської землі: як за рік змінилася середня вартість гектара

Читать на русском

Півтора роки в Україні працює ринок сільськогосподарської землі – одна із найглобальніших реформ останніх років. Велика війна тимчасово зупинила його функціонування, але після того, як у травні знову запрацювали державні реєстри, продаж поновився. За даними Міністерства аграрної політики, з 24 лютого було укладено майже 42 тисячі договорів. Середня вартість одного гектара землі сягає 52,5 тисяч гривень. «Слово і діло» вивчило, як за рік змінилася середня ціна землі по областях.

Найбільше за останній рік подорожчала земля на Донеччині. Найдорожчий гектар землі станом на грудень був на Івано-Франківщині.
Середня вартість гектара землі в УкраїніСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Найбільше за останній рік подорожчала земля на Донеччині – на 795,9%: у грудні 2021 року один гектар в області коштував у середньому 27,3 тис. грн, а у грудні 2022-го – вже 244,7 тис. грн.

Це пояснюється тим, що середня ціна гектара формується на підставі укладених угод. З 24 лютого на Донеччині було укладено 33 угоди про купівлю землі, з них 11 – лише за останні два тижні 2022 року. Таким чином, лише кілька десятків угод протягом року вплинули на зростання середньої ціни землі.

Найдорожчий гектар землі станом на грудень був на Івано-Франківщині – 292,7 тис. грн. За рік земля в області подорожчала на 364,7%.

Також у топ за дорожнечею сільськогосподарської землі входить Київська область – один гектар коштує в середньому 212,7 тис. грн. За рік земля подорожчала вдвічі.

Земля на Житомирщині за рік зросла в ціні на 302,4% – у середньому до 88,8 тис. грн.

Крім того, порівняно з груднем 2021 року середня вартість гектара землі зросла у Вінницькій (+34,8%), Запорізькій (+35,6%), Кіровоградській (+28,5%), Дніпропетровській (+1%), Миколаївській (+10%), Рівненській (+14,8%), Хмельницькій (+17,1%), Полтавській (+0,3%), Чернівецькій (+17,8%), Черкаській (+14,9%) областях.

На Львівщині гектар землі за рік подешевшав на 66,3%, але все одно входить у топ найдорожчих – середня вартість становить 107,7 тис. грн.

Більш ніж удвічі впала ціна землі на Сумщині – 10,5 тис. грн. На понад 30% подешевшала земля у Волинській та Закарпатській областях.

Крім того, земля стала дешевшою у Чернігівській (-26,8%), Тернопільській (-15,3%), Харківській (-7,9%), Одеській (-9,1%) областях.

Нагадаємо, до повномасштабної війни в Міністерстві аграрної політики прогнозували, що ціна на землю зростатиме на 7-10% щорічно.

«Слово і діло» писало, хто має право купувати земельні ділянки та як відбувається перевірка.

Про електронні земельні аукціони, можна прочитати тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: