Збити іранський безпілотник ракетою коштує у сім разів дорожче, ніж запустити його – експерт

Читать на русском
Виробництво іранського дрону Shahed, за підрахунками експертів, може коштувати близько 20 тисяч доларів, а вартість ракети, щоб збити його – від 140 до 500 тисяч.

Україна досягає все більших успіхів у знищенні іранських безпілотників, які запускає росія. Проте оборонне озброєння, таке як ракети класу «земля-повітря», коштує в рази дорожче, ніж дрони.

Про це пише The New York Times.

Артем Старосек, голова української консалтингової компанії Molfar (OSINT спільнота), підрахував: збити безпілотник ракетою коштує у сім разів дорожче, ніж запустити його. На думку деяких аналітиків, кремль на це й розраховує.

Атаки на енергооб'єкти: у ЗСУ назвали кількість збитих російських ракет і дронів з вересняСили української ППО з вересня збили понад 420 ракет, які росіяни запускали по критичній інфраструктурі.

За оцінками Molfar, росія з вересня запустила по Україні близько 600 безпілотників. Безпілотники іранського виробництва Shahed-136, на які все більше покладається москва, є відносно нескладними пристроями та досить дешевими – виробництво може коштувати лише близько 20 тисяч доларів. У той час як вартість запуску ракет класу «земля-повітря» може змінюватись від 140 тисяч для С-300 до 500 тисяч доларів для американських NASAMS.

Видання пише, що українські військові досягли успіху у боротьбі з безпілотниками, використовуючи зенітні зброї та стрілецьку зброю. Однак ситуація змінилася, оскільки росіяни почали атакувати вночі: тепер Україні доводиться більше покладатися на ракети, випущені із землі та літаків.

Нагадаємо, сили протиповітряної оборони в ніч проти 1 січня збили 45 ворожих дронів іранського виробництва.

Вночі 2 січня було знищено всі запущені росією безпілотників, а саме 39 дронів-камікадзе Shahed.

Президент Володимир Зеленський попередив українців, що росія планує нову тривалу атаку «Шахедами».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: