Справа екснардепа Онищенка: обвинувачену заочно заарештували

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання прокурора САП про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.
Олександр Онищенко

Вищий антикорупційний суд заочно взяв під варту Олену Павленко, яку разом із колишнім народним депутатом Олександром Онищенком обвинувачують у причетності до газових схем.

Таке рішення 13 грудня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання прокурора задовольнити. Обрати обвинуваченій (Олені Павленко – ред.) запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. У разі затримання (Олени Павленко – ред.) не пізніш як через сорок вісім годин з часу її доставки до місця кримінального провадження, суд за її участю розглядає питання про застосування обраного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або його зміну на більш м`який запобіжний захід, про що постановляє ухвалу», – йдеться в рішенні.

Як відомо, за версією обвинувачення, у 2013-2016 роках Онищенко вчинив низку кримінальних правопорушень. Будучи заступником голови паливного комітету Верховної ради, він був обізнаний про попит та ціни на ринку природного газу в Україні та мав контроль над компаніями ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ Фірма «Хас» та ТОВ «Карпатнадраінвест», які є операторами за договорами про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування». Це нібито допомогло йому створити схему заволодіння коштами державної компанії від реалізації газу, видобутого на державних надрах.

До плану він залучив свою мати Інесу Кадирову та Валерія Постного, які, за даними слідства, стали співорганізаторами. Крім них, були долучені й інші особи, які виконували визначені їм ролі. У результаті реалізації схеми злочинна організація нібито заволоділа 1,6 млрд грн «Укргазвидобування».

Нагадаємо, ВАКС дозволив заочно судити екснардепа Онищенка. У грудні 2019 року екснардепа затримали в Німеччині і відправили під варту. САП намагалася добитися екстрадиції Онищенка до України, однак німецька сторона відмовила.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: