Рада посилила відповідальність за вживання військовими алкоголю та наркотиків

Читать на русском
Нардепи схвалили законопроект щодо посилення відповідальності для військових за вживання наркотиків та алкоголю.

Нардепи схвалили законопроект щодо посилення відповідальності для військових за вживання наркотиків та алкоголю. За новими правилами, військових перевірятимуть на алкоголь та наркотики у будь-який час та в будь-якому місці.

Про це йдеться на офіційному сайті Ради.

Парламент ухвалив Закон про внесення змін до Кримінального кодексу, Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів про особливості несення військової служби в умовах військового стану або у бойовій обстановці. Його вже підписав голова Верховної ради Руслан Стефанчук.

Цей документ передбачає перевірку військовослужбовців у разі, якщо є підстави вважати, що вони перебувають у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння.

Під перевірку підпадають:

  • військовозобов'язані та резервісти під час зборів;
  • Військовослужбовці.

Де можуть перевіряти військових:

  • на вулицях;
  • у закритих спортивних спорудах;
  • у скверах та парках;
  • у всіх видах громадського транспорту (включаючи транспорт міжнародного сполучення);
  • у заборонених законом інших місцях.

Виїзд чоловіків за кордон під час війни: хто має право залишати Україну та кому пропонують дозволитиХто з чоловіків та з якою метою має право виїхати з України під час воєнного стану – на інфографіці.

Огляд на алкогольне, наркотичне або інше сп'яніння може здійснюватися тільки посадовою особою, уповноваженою на те начальником органу управління Військової служби правопорядку ЗСУ або командиром (начальником) військової частини або іншого військового формування, а також правоохоронного органу спеціального призначення у разі знаходження військових у частині або при виконання військових обов'язків. Огляд проводиться з використанням спеціальних технічних засобів та тестів.

У разі незгоди на проведення огляду стану алкогольного, наркотичного чи іншого або у разі незгоди з його результатами огляд проводиться у закладах охорони здоров'я. Список закладів охорони здоров'я, яким надається право проведення огляду особи, затверджується управліннями охорони здоров'я місцевих державних адміністрацій. Огляд в інших закладах забороняється.

Предбачено такі покарання:

  • для солдатів та офіцерів - штраф від 100 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт із утриманням на гауптвахті на строк до семи діб.
  • для командирів, які не усунули військового, який перебуває у стані сп'яніння, - штраф від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт із утриманням на гауптвахті на строк до десяти діб.

Нагадаємо, Валерій Залужний зазначив, що українське військо досить укомплектоване, потреби у новій хвилі мобілізації для збору ще сотень тисяч людей наразі немає.

16 листопада Верховна рада продовжила термін дії в Україні воєнного стану та загальної мобілізації на три місяці – до 19 лютого 2023 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: