Норвегія перерахує 14,5 млн на Військову допоміжну місію ЄС для України

Читать на русском
Євросоюз та Норвегія підписали угоду, згідно з якою країна перерахує до Європейського фонду миру 14,5 млн євро для підтримки Військової допоміжної місії ЄС для України (EUMAM Ukraine).

Євросоюз та Норвегія підписали угоду, згідно з якою країна перерахує до Європейського фонду миру 14,5 млн євро для підтримки Військової допоміжної місії ЄС для України (EUMAM Ukraine).

Це безпрецедентний крок для країни, яка не є членом Європейського Союзу, йдеться на офіційному сайті організації.

Скільки безповоротної фіндопомоги отримала Україна з початку повномасштабної війниУкраїна з початку повномасштабної війни з росією отримала 10,6 млрд доларів безповоротної допомоги від іноземних партнерів. Докладніше – на інфографіці.

«ЄС та Королівство Норвегія підписали сьогодні (6 грудня, - ред.) адміністративну угоду про добровільний фінансовий внесок Норвегії у Військову допоміжну місію щодо підтримки України на 2023 рік. 31 жовтня уряд Норвегії оголосив про рішення підтримати EUMAM Ukraine добровільним фінансовим внеском у NOK 150 мільйонів (приблизно 14,5 мільйона євро) до Європейського фонду миру», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, підписана угода формалізує відповідне рішення та дозволяє Норвегії брати ефективну участь у тренуванні та оснащенні Збройних сил України у рамках Військової допоміжної місії ЄС.

«Фінансова підтримка Норвегії для Військової допоміжної місії ЄС для України надасть додаткового імпульсу для тренування та оснащення ЗСУ, які продовжують боротьбу проти російської агресії. Разом із нашими партнерами ми продовжуватимемо допомагати Україні всіма шляхами, якими можемо, і так довго, як це буде необхідно», - зазначив щодо цього приводу представник ЄС Жозеп Боррель.

Рішення Норвегії стало «першим випадком в історії ЄС, коли третя країна робить фінансовий внесок до Європейського фонду світу, який використовується для реалізації проєктів та фінансування операцій у рамках Загальної політики безпеки та оборони ЄС». Такий вчинок є ще одним підтвердженням тісної співпраці між Норвегією та ЄС у питаннях безпеки та оборони та жорсткої підтримки цією країною боротьби України за свободу та суверенітет.

Раніше стало відомо про те, що Норвегія виділить 15 млн. доларів на тренувальну місію ЄС для українських захисників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: