Верховний суд зупинив виконання вироку засудженому екснардепу Сольвару

Читать на русском
Касаційна інстанція вирішила зупинити виконання покарання для колишнього члена українського парламенту через його стан здоров'я.

Верховний суд зупинив виконання вироку, яким колишнього народного депутата від фракції «Блоку Петра Порошенка» Руслана Сольвара засудили до 3 років позбавлення волі за незаконне отримання компенсації за оренду житла в Києві.

Таке рішення 10 листопада ухвалив Касаційний кримінальний суд, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання захисника Миколи Лагнюка в інтересах засудженого (Руслана Сольвара – ред.) про зупинення виконання вироку Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 22 вересня 2022 року задовольнити. Зупинити виконання вироку АП ВАКС від 22 вересня 2022 року щодо засудженого (Руслана Сольвара – ред.) до ухвалення постанови судом касаційної інстанції за результатами розгляду касаційної скарги захисника», – йдеться в рішенні.

Захисник екснардепа Сольвара просив зупинити виконання вироку, оскільки його клієнт перебуває на стаціонарному лікуванні в кардіологічному відділенні з діагнозом, зокрема, гіпертонічна хвороба та цукровий діабет (перебуває на інсулінотерапії). Це нібито вказує на те, що засудженому категорично протипоказано будь-які емоційні, психічні або фізичні навантаження, оскільки з великою вірогідністю це може призвести до інсульту (інфаркту). До того ж, у нього нібито виявили нові захворювання.

Нагадаємо, ВАКС виправдав Сольвара у справі про зловживання владою. Водночас судді побачили ймовірне шахрайство з боку ексдепутата. Пізніше АП ВАКС засудила Сольвара до 3 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади (окрім виборних) строком на 1 рік та зі штрафом у розмірі 8500 грн.

Як відомо, за версією слідства, у листопаді 2014 року Сольвар отримав у користування номер у готелі «Київ» коштом державного бюджету у зв'язку з тим, що не мав власного житла у столиці. Однак, як встановило слідство, на початку березня 2017 року, він отримав у спадщину квартиру в Києві, проте не сповістив про цей факт Управління справами Апарату Верховної ради, тож й надалі отримував компенсаційні виплати з держбюджету. І лише в жовтні 2018 року після низки публікацій у ЗМІ відмовився від отримання коштів. За ці півтора року, як встановило слідство, екснардеп безпідставно отримав понад 361 тис. грн компенсації за винайм житла.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: