Суд заочно заарештував ексглаву правління «ВіЕйБі банку»

Читать на русском
Суд обрав запобіжний захід Денису Мальцеву – фігуранту справи щодо заволодіння 1,2 млрд грн кредиту ВіЕйБі Банку, який належить олігарху Бахматюку.

Суд обрав запобіжний захід Денису Мальцеву – фігуранту гучної справи із заволодіння 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту «ВіЕйБі Банку», який належить олігарху Олегу Бахматюку.

Про це повідомила пресслужба САП у четвер, 10 листопада.

Бахматюк назвав умову свого повернення до УкраїниУкраїнський олігарх в інтерв'ю розповів про умови, за яких він повернеться в країну, попри підозру у кримінальному провадженні.

«Апеляційна палата ВАКС задовольнила скаргу прокурора САП та обрала запобіжний захід у вигляді тримання під вартою колишньому Голові правління «ВіЕйБі банку», який є підозрюваним у справі щодо заволодіння 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту та перебуває у розшуку», - сказано у повідомленні.

Йдеться про Дениса Мальцева.

Як уточнили в САП, після його затримання та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу.

Нагадаємо, у 2019 році НАБУ повідомило про підозру Олегу Бахматюку та Мальцеву. Слідство з'ясувало, що в жовтні 2014 року ВіЕйБі банк, віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Хоча ВіЕйБі банк не подав всіх необхідних для цього документів (як програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення впродовж терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, надало позитивну відповідь.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ, завищили майже в 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Експертиза під час досудового розслідування встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн попри 1,8 млрд грн, заявлених ВіЕйБі банком. Тим не менше, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, службові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту ВіЕйБі банку. Це – на додачу до раніше вже отриманих від Нацбанку та не повернутих 3 млрд грн кредитів.

За 40 днів по тому, у листопаді 2014 року, НБУ визнав ВіЕйБі банк неплатоспроможним. Стабілізаційний кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ терміном на два роки, ВіЕйБі банк не повернув.

Водночас адвокати Бахматюка стверджують, що дві інші офіційні експертизи підтвердили правомірність оцінки заставного майна ВіЕйБі банку. А обставини отримання третьої, яку використовує НАБУ, встановлюють слідчі Державного бюро розслідувань за фактом складання можливого завідомо неправдивого висновку експертом.

Нагадаємо, НАБУ оголосило Бахматюка в розшук. Також у розшук оголосили Мальцева і Василюка.

У травні 2020 року суд заочно заарештував Бахматюка. 24 червня 2020 року ВАКС відмовив НАБУ і САП у заочному арешті Мальцева.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: