Україна має сама керувати процесом переговорів із рф – постпред США при ООН

Читать на русском
Україна має сама керувати процесом переговорів з рф, виходячи із заявлених президентом Володимиром Зеленським принципів, а США однозначно підтримуватимуть такі її дипломатичні зусилля.

Україна має сама керувати процесом переговорів з рф, виходячи із заявлених президентом Володимиром Зеленським принципів, а США однозначно підтримуватимуть такі її дипломатичні зусилля.

Про це повідомила під час брифінгу постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд у Києві.

«Мені здається, український президент сам за себе сказав учора ввечері, що він хоче забезпечити дипломатичні шляхи з росіянами, але вони мають поважати кордони (України – ред.), вони мають дотримуватись Статуту ООН та прибрати свої війська з цієї країни. Міжнародна спільнота відстоює Україну. Україна має керувати цим процесом (переговорів – ред.), а ми однозначно підтримуємо її зусилля», - сказала Томас-Грінфілд.

Переговори з путіним неможливі: як змінювалася позиція ЗеленськогоІнфографіка – позиція Володимира Зеленського щодо переговорів з путіним пройшла еволюцію від переконання в необхідності діалогу до констатації, що з чинним президентом рф говорити нема про що.

Вона також запевнила, що хоч би які зміни відбулися, враховуючи проміжні вибори в США, це не вплине на підтримку України.

«Ми бачили двопартійну підтримку України. Президент (Байден – ред.) і надалі налаштований працювати над тим, щоб ця підтримка тривала», - зазначила постійний представник США при ООН.

Коментуючи готовність США збільшити військову підтримку України в деяких сферах, зокрема надати Україні далекобійні системи озброєння, які могли б змінити ситуацію на полі бою, та можливість закупівлі літаків F16 у США або країнах Балтії, Томас-Грінфілд зазначила, що «українців немає жодних питань щодо підтримки США».

«Ми відстоювали та відстоюємо Україну з самого початку війни і продовжуватимемо проводити дискусії щодо потреб для цього самозахисту. Ми віддані питанню, щоб і надалі відстоювати Україну аж до її перемоги у цій війні», - запевнила дипломат.

Раніше в НАТО повідомили про ризик повторних зупинок роботи «зернового коридору».

Нагадаємо, Столтенберг заявив, що членство України в НАТО залежить від перемоги у війні проти Росії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: