В Апеляції ВАКС пояснили зменшення застави екснардепу Микитасю

Читать на русском
Апеляційна інстанція пояснила, що зменшила заставу колишньому члену парламенту, бо все його майно заарештоване і органи правопорядку просили меншу заставу.
Максим Микитасьфото: «Слово і діло»

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду зменшила заставу колишнього народного депутата Максима Микитася, оскільки його майно заарештоване, слідство просило меншу заставу, аніж визначив суд, і раніше підозрюваному визначали максимум 100 млн грн застави.

Про це повідомляє прес-служба АП ВАКС.

«АП ВАКС 1 листопада 2022 року ухвалила рішення щодо зменшення розміру застави, як альтернативного запобіжного заходу, колишньому депутату з 260 млн грн до 100 млн грн, врахувавши наступне: розмір застави як самостійного запобіжного заходу чи альтернативного триманню під вартою не може перевищувати обґрунтований у клопотанні детектива розмір застави, а саме 200 млн грн; своєю чергою, слідчий суддя не навів мотивів визначення суми застави, а лише констатував актуальність проблематики боротьби з корупцією», – зазначають у суді.

До того ж, на думку Апеляції ВАКС, майно Микитася заарештоване і за його рахунок не існує можливості внести заставу. Також судді врахували визначення застав екснардепу раніше, коли максимальний розмір становив 100 млн грн. Крім того, колегія підкреслила, що значний обсяг здійснюваних підозрюваним фінансових операцій було зафіксовано за допомогою негласних слідчих (розшукових) дій, але прокурором не надано доказів щодо доходів підконтрольних підозрюваному компаній.

Нагадаємо, ВАКС заарештував екснардепа Микитася з альтернативою 260 млн грн застави. Щоправда АП ВАКС пізніше зменшила заставу до 100 млн грн, залишивши підозрюваного під вартою.

Раніше НАБУ і САП затримали екснардепа Микитася за підозрою у спробі підкупити міського голову Дніпра Бориса Філатова. За даними слідства, у жовтні 2022 року екснардеп запропонував меру Дніпра неправомірну вигоду за укладення з підконтрольними йому компаніями контракту з будівництва метрополітену в місті поза конкурсом. Кошти обіцяв надавати частинами впродовж дії проєкту – до 2027 року. «Лояльність» мера Микитась оцінив у 10% від вартості проєкту (220 млн євро), що становить відповідно 22 млн євро. Фінансування за проєктом здійснюється коштом кредиту Європейського банку реконструкції і розвитку.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: