ВАКС призначив безоплатних захисників Бахматюку та його сестрі

Читать на русском
Антикорупційний суд доручив регіональному центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги призначити захисників українському олігарху та його сестрі.

Вищий антикорупційний суд зобов'язав призначити адвокатів олігарху Олегу Бахматюку та його сестрі Наталії Василюк, яких НАБУ і САП підозрюють в заволодінні 1,2 млрд грн рефінансування Національного банку України VAB банком.

Такі рішення 25-26 липня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як зазначає суд, на його розгляді перебувають клопотання НАБУ і САП про надання дозволу на заочне розслідування стосовно Бахматюка та його сестри. Адвокат Бахматюка заявив самовідвід, оскільки він також захищає ексголову правління VAB банку Дениса Мальцева, а також те, що він не міг узгодити відсутність конфлікту інтересів як з Мальцевим, так і з Бахматюком. До того ж не міг провести конфіденційне побачення для узгодження правової позиції з олігархом. Адвоката самовідвели, але потім неодноразово детектив залучав безоплатних захисників, яких залучають для проведення окремої дії. Втім суддя вирішив призначити Бахматюку постійного безоплатного захисника і зобов'язав Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги зробити це.

Водночас у всіх адвокатів Василюк закінчилися строки повноважень, а захисник Гребенник М.О. неодноразово викликався в судові засідання, проте за викликом жодного разу не прибув. Детективом було залучено безоплатного захисника Давіденко Н.О, проте вона перебуває за кордоном. Утім у справі також було призначено захисника Овсяннікова В.В. Утім спочатку він захворів, а потім був мобілізований до лав Збройних сил України.

Тож судді призначили сестрі Бахматюка безоплатного захисника.

Нагадаємо, НАБУ повідомило про підозру Бахматюку. Також його оголосили в розшук. Пізніше олігарха заочно взяли під варту. Слідство з'ясувало, що в жовтні 2014 року ВіЕйБі Банк, віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Хоча ВіЕйБі Банк не подав всіх необхідних для цього документів (як програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення впродовж терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку всупереч вимогам законодавства надало позитивну відповідь.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ, завищили майже у 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Експертиза під час досудового розслідування встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн попри 1,8 млрд грн, заявлених ВіЕйБі Банком. Водночас, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, службові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту ВіЕйБі банку. Це на додачу до раніше вже отриманих від Нацбанку та неповернутих 3 млрд грн кредитів.

За 40 днів по тому, у листопаді 2014 року, НБУ визнав ВіЕйБі Банк неплатоспроможним. Стабілізаційний кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ терміном на два роки, ВіЕйБі Банк не повернув.

Водночас адвокати Бахматюка стверджують, що дві інші офіційні експертизи підтвердили правомірність оцінки заставного майна ВіЕйБі Банку. А обставини отримання третьої, яку використовує НАБУ, встановлюють слідчі Державного бюро розслідувань за фактом складання можливого завідомо неправдивого висновку експертом.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: