Перехід на «зимовий» час: чим увінчалася ідея відмовитися від переведення стрілок

Читать на русском

Українці цієї неділі мають перейти на «зимовий» час. Україна вперше перевела стрілки годинника у 1981 році і робить це досі, як ще приблизно 60 країн. Втім, щоразу, коли наближається відповідний момент, виникають дискусії щодо доцільності цього кроку. Вже давно відомо, що переведення годинника не найкраще впливає на здоров'я, а економічна вигода від цього не доведена. Торік парламент спробував на законодавчому рівні відмовитися від переведення стрілок, докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Переважна частина території України розташована в межах часового поясу UTC+2, який є «київським».

Восени 2020 року Руслан Стефанчук зареєстрував законопроєкт «Про обчислення часу в Україні», який пропонує відмовитися від переходу на «літній» та «зимовий» час та закріпити на території України єдиний київський час – UTC+2.

Свою пропозицію Стефанчук аргументував, по-перше, необхідність забезпечити захист територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки – адже на тимчасово окупованих територіях встановлено московський час.

По-друге, спікер послався на вчених та лікарів, які вважають, що переведення годинника викликає значне погіршення стану здоров'я громадян у період адаптації.

«Сезонний тимчасовий стрибок» призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативно позначається на загальному стані людини, як фізіологічному, так і психологічному. Після переведення годинникових стрілок у громадян погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб. Наукові дослідження пов'язують зміни часу із захворюваннями серцево-судинної або імунної системи, оскільки вони переривають біологічні цикли. Також доведено, що переведення годинника не допомагає енергозбереженню», – йдеться в пояснювальній записці.

Ідея була в тому, щоб 25 жовтня 2020 року востаннє перевести стрілки на годину назад і залишитися на цьому часі.

У першому читанні законопроєкт змогли розглянути лише у березні 2021 року, «за» проголосували 277 депутатів.

«Варто розуміти одне: світає і темніє, незалежно від законів, і ніхто не може на це вплинути. Ми запропонували залишити київський час, оскільки 95% території України знаходиться в межах єдиного часового поясу – UTC+2. Лише Луганська та частково Донецька та Харківська області, а також незначна частина Закарпатської області знаходяться в інших часових поясах. Тимчасова різниця між ними становить 68 хвилин. В результаті на Сході незадоволені літнім часом, тому що світає там о 3 годині ночі, а Захід – зимовим, через який о 9-й ранку все ще темно», – сказав Стефанчук, представляючи законопроєкт.

Однак у другому читанні законопроєкт ухвалити не змогли – його підтримали лише 212 нардепів. Документ вирішили відправити на повторне друге читання.

У грудні Стефанчук повідомив, що законопроєкт доопрацювали, і найближчим часом відбудеться голосування. Але потім через повномасштабне вторгнення росії пріоритети Верховної ради змінилися, ініціатива все ще чекає на розгляд.

До речі, законопроєкт Стефанчука мав ще альтернативну версію, внесену Сергієм Соболєвим та Вадимом Івченком з «Батьківщини». Депутати запропонували поняття «київський час» замінити на «український час». Їхню ініціативу відхилили.

Нагадаємо, докладніше про скасування сезонного переведення годинників, можна прочитати в колонці Олександра Радчука.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: