Російські війська навмисно підірвали водопровід у Миколаїв – ВВС

Читать на русском

Водопровід у Миколаїв було пошкоджено росіянами у квітні навмисне. Це грубе порушення міжнародного гуманітарного права.
bbc.com

Російські війська у квітні навмисно підірвали водопровід, що веде до Миколаєва. Знищення ресурсів, життєво важливих для цивільного населення, розглядається як порушення міжнародного гуманітарного права.

Про це йдеться у розслідуванні ВВС.

У квітні українські ЗМІ опублікували фото пошкодженого водопроводу. Супутниковий знімок, отриманий ВВС, підтверджує, що трубопровід був пошкоджений у найбільш вразливому місці — там, де він виходить на поверхню з-під землі.

Джерела видання у Миколаєві повідомили, що після пошкодження 12 квітня трубопровід протікав протягом приблизно 8 годин, внаслідок чого було втрачено близько 40 мільйонів літрів води, перш ніж подачу до нього було припинено.

Крім підтвердження того, що ця ділянка трубопроводу була пошкоджена, ВВС також знайшла супутникові знімки, на яких видно російські війська поблизу.

На зображенні нижче можна побачити чотири танки поряд із трубою. Голова обласної адміністрації Віталій Кім підтвердив, що трубопровід не змогли відремонтувати, оскільки поряд була «активна військова позиція».

Ексглава Херсонської обласної адміністрації Дмитро Бутрій розповів, що влада в Миколаєві вела переговори з росіянами щодо ремонту трубопроводу, але окупанти не пустили ремонтну бригаду на місце.

Експерт з безпеки в коментарі ВВС заявив, що найімовірніше трубопровід був пошкоджений навмисно.

«Ймовірність того, що це було результатом одного випадкового пострілу, дуже мала. Я вважаю, що руйнація була спричинена навмисним розміщенням заряду вибухової речовини або безпосередньо під трубою, або, можливо, поверх неї, в найбільш уразливому місці», – сказав військовий експерт-криміналіст Кріс Кобб Сміт

«Це, безумовно, свідчить про порушення міжнародного гуманітарного права», – наголосив професор гуманітарного права Женевського університету Марко Сассолі.

Нагадаємо, у середині квітня Миколаїв залишився без централізованого водопостачання – російські окупанти пошкодили водопровід «Дніпро-Миколаїв», який забезпечував водою місто. У травні водопостачання частково відновили, але воду до квартир подають лише технічну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: