Неонатальний скринінг: новонароджених перевірятимуть на 21 захворювання

Читать на русском
Із жовтня в Україні здійснюватимуть розширений неонатальний скринінг - новонарождених малюків обстежуватимуть на 21 захворювання.

Із жовтня в Україні запровадили розширений неонатальний скринінг - новонарождених малюків обстежуватимуть на 21 захворювання.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в Telegram.

За словами міністра, раніше новонароджених українців безоплатно перевіряли на 4 спадкові хвороби – гіпотиреоз, фенілкетонурія, адреногенітальний синдром, муковісцидоз. А вже з жовтня загальна кількість орфанних метаболічних хвороб, які включені до скринінгу новонароджених в Україні, складає 21 захворювання.

Ляшко розповів, як війна вплине на здоров'я українців у довгостроковій перспективіПісля війни у МОЗ очікують зростання кількості хвороб із запущеними стадіями розвитку, зокрема, онкологічних; буде більше інфарктів та інсультів у молодому віці. Також війна вплине психічне здоров'я.

«Забір крові проводять у перші 48 – 72 години життя немовляти та передають на дослідження до створених нами сучасних центрів неонатального скринінгу. Якщо в немовляти раптом виявлено відхилення від нормальних показників, про це повідомляють батьків та призначають подальші дослідження чи лікування», - розповів Ляшко.

Також він уточнив, що така діагностика здатна врятувати багато життів, тому що «рання діагностика - майже завжди головний крок для найефективнішого лікування».

«Скринінг – це наш перший крок. Далі йде формування мережі центрів орфанних захворювань, завершення переговорів щодо договорів керованого доступу і, як наслідок, очікуємо на зменшення ціни лікарських засобів для орфанних захворювань, перегляд та оновлення протоколів лікування від цього виду хвороб», - підсумував Ляшко.

Раніше ми писали про те, що після перемоги України на Євробаченні-2022 українці почали частіше називати новонароджених дівчаток «Стефанія». Лише за місяць таке ім'я вже майже 70 дітей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: