На деокупованих територіях Харківщини вже ексгумували понад 600 тіл загиблих – МВС

Читать на русском
Раніше Верховна Рада прийняла спеціальний закон про ДНК, який однозначно спростить процедуру ідентифікації тіл загиблих.
t.me/synegubov

На територіях Харківської області, які деокупували від росіян, правоохоронці вже ексгумували понад 600 тіл загиблих цивільних громадян.

Про це міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський повідомив у ефірі спільного телемарафону.

«Фактично на території Харківської області ми вже ексгумували понад 600 тіл загиблих. Їх не одразу вдається ідентифікувати, бо з цим є проблема. Зокрема, ідентифікація здійснюється через ДНК-аналіз, тут працюють спеціальні лабораторії. Так, наші міжнародні партнери якраз допомогли нам щодо цього, щоб швидко можна було це робити, але все одно ми розуміємо, що ця робота на тижні, інколи – на місяці, щоб встановити хто саме є закатованим», - повідомляє керівник МВС.

Поховання та катівні в Ізюмі підтверджують системність звірств росіян і після Бучі – ISWМасові поховання в Ізюмі на Харківщині підтверджують, що звірства росіян у Бучі під Києвом не були аномалією.

Монастирський уточнив, що у цьому питанні до правоохоронців звертаються родичі, у них беруть відповідні зразки ДНК, їх порівнюють і тільки упродовж певного часу особу закатованого може встановити поліція.

Окремо міністр поінформував, що раніше Верховна Рада прийняла спеціальний закон про ДНК, який однозначно спростить процедуру ідентифікації тіл загиблих.

«А загалом, звичайно, ми розуміємо, що кожен момент наближення нас до перемоги також розкриває нові воєнні злочини, які вчиняють окупанти», - заявив чиновник.

При цьому, Монастирський зазначив, що на кожній території, визволеній від рф, правоохоронці зустрічають приблизно те саме, - мова тут йде і про наявність катівень від росіян.

«У підвалах вони катували людей, тіла вивозили за населений пункт, і вже потім ми розкопуємо ці місця масових поховань, майже у кожному населеному пункті», - заявив міністр.

Водночас, голова МВС висловив переконання, що світ має знати про те, що відбувається на захоплених росією територіях.

«Ми розуміємо, що будь-яка окупована територія – це десятки закатованих цивільних людей, полонених, наших українських військових, це – те, з чим ми зустрічаємося щодня», - сказав міністр.

Нагадаємо, що 23 вересня в Ізюмі завершили ексгумацію тіл. А 9 жовтня поліція ексгумувала перші тіла на місці масового поховання у Лимані.

Напередодні у поліції розповіли, скільки тіл уже ексгумували у Лимані.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: