Місія Dart: зонд NASA врізався в астероїд, намагаючись змінити його орбіту

Читать на русском
Зонд-камікадзе Dart врізався в астероїд Діморф у рамках наукового експерименту. Це перша спроба людства змінити траєкторію небесного тіла та відпрацювати механізм захисту Землі.
Ілюстрація NASAФото: EPA

Увечері 26 вересня зонд американського космічного агентства NASA навмисно врізався в астероїд Діморф. Метою унікальної місія була спроба змінити траєкторію небесного тіла та відпрацювати механізм планетарного захисту.

Про це повідомляє CNN.

Місія Dart стартувала десять місяців тому. Астероїд Діморф не мав ризику зіткнення з Землею – метою місії було визначити, чи зможе людство змінювати траєкторію небесних тіл, які можуть становити загрозу для Землі в майбутньому.

«Ми вступаємо в нову еру людства, еру, в якій у нас потенційно є можливість захистити себе від небезпечного зіткнення з астероїдом. Яка дивовижна річ. Раніше ми ніколи не мали такої можливості», – заявила директор відділу планетарних досліджень NASA Лорі Глейз.

Watch a Live Feed from NASA’s DART Spacecraft on Approach to Asteroid DimorphosNASA

Метою зонда є вплив на рух астероїда в космосі, але, за словами членів місії Dart, ученим потрібно близько двох місяців, щоб визначити, чи змінилася орбіта астероїда.

Діморф – невеликий астероїд-супутник, що обертається навколо навколоземного астероїда Дідім. За словами представників NASA, система астероїдів не становить загрози для Землі, що робить її ідеальною метою для перевірки кінетичного удару.

570-кілограмовий апарат врізався в астероїд Діморф діаметром близько 160 м на швидкості понад 20 тисяч кілометрів на годину.

Нагадаємо, 13 січня з бази Космічних сил США стартувала ракета з українським супутником Січ-2-30. Зараз, за словами голови Державного космічного агентства, супутник регулярно виходить на зв'язок, але функціонує в обмеженому режимі, що не дозволяє використовувати всі його потужності.

«Слово і діло» писало про те, які основні характеристики супутника і яке його призначення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: