Український супутник «Січ» запускають у космос: трансляція

Читать на русском
Компанія Ілона Маска SpaceX сьогодні, 13 січня, запустить у космос український супутник Січ-2-30. Трансляція запуску з космодрому.
фото КБ Пивденное

Сьогодні, 13 січня, компанія Ілона Маска SpaceX запустить у космос український супутник «Січ-2-30». На орбіту його виведе багаторазова ракета-носій Falcon 9.

Запуск запланований на 17:15 за київським часом із космодрому на мисі Канаверал у штаті Флорида (США).

Транслюватиме запуск YouTube-канал компанії SpaceX.

LIVE: SpaceX Falcon 9 Launch and Landing | Transporter-3 MissionNASASpaceflight

«Січ-2-30» - це модифікований варіант супутника «Січ-2». Його загальна маса 170 кг плюс 40 кг корисного навантаження.

Розробкою супутника «Січ-2-30» займалося конструкторське бюро «Південне». Її розпочали у 2013 році, а безпосередньо виготовлення – у 2015-му. Завершили збирати супутник 26 грудня 2019 року. Створення супутника коштувало 98 млн грн.

Висота польоту супутника на круговій сонячно-синхронній орбіті – 663-682 кілометри.

У лютому минулого року президент Володимир Зеленський поставив завдання запустити супутник у 2021-му – до 30-х роковин Незалежності України. Проте обіцянку виконати не вдалося.

У квітні КБ «Південне» та американська компанія SpaceX уклали договір на запуск супутника. Сума контракту становить 1,99 млн. доларів.

Спочатку запустити «Січ-2-30» планували у грудні. Вивести його на орбіту має ракета Falcon 9, але її пуск відклали спочатку на 10 січня, а потім на 13-те.

Місія: український супутник запустять у космос у рамках місії Transporter 3. Очікується, що супутник від'єднається від розгінного блоку через 01:23:02 після старту. У космосі «СІЧ-2-30» планують використовувати для фотозйомки Землі. Роздільна здатність його камер дозволить розрізнити кожен будинок, захоплення становить 46,6 км. Загалом місія Transporter 3 доставить до космосу близько 100 апаратів. Даними з супутника зможуть скористатися вчені та розвідка.

«Слово і діло» розбиралося, які основні характеристики супутника та яке його призначення.

Ще ми писали, як українські політики обіцяють розвивати космічну галузь.

Також повідомлялося, що в рамках державної космічної програми на 2021-2025 роки планується запустити у навколоземний простір щонайменше сім українських супутників.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: