Коронавірус та війна: Кузін розповів про ситуацію з вакцинацією в Україні

Читать на русском
Одну дозу вакцини отримали близько 52 відсотків українців, дві дози – половина громадян країни. Перший бустер отримали трохи більше ніж 6 відсотків населення.

Через війну темпи вакцинації від коронавірусу в Україні сильно змінилися – у червні та липні робили менше 250 тисяч щеплень на місяць, у серпні рівень вакцинації знову почав зростати.

Про це в інтерв'ю «Дзеркалу тижня» розповів головний санітарний лікар, заступник голови МОЗ Ігор Кузін.

ВООЗ заявила про стрімке зростання смертності від коронавірусуУ світі знову почала стрімко зростати смертність від коронавірусу – лише за останні чотири тижні кількість зареєстрованих випадків смерті збільшилась на 35%.

«У довоєнний час ми робили до 250 тисяч щеплень за добу. Через війну темпи вакцинації дуже змінились. У червні та липні вони впали істотно — менше 250 тисяч за місяць. У серпні потроху зростають. За чотири тижні місяця було зроблено 438 тисяч щеплень. Щодо загальних цифр. Одну дозу вакцини отримали майже 52% громадян України. Дві — 50%. Перший бустер — 6,3%. По суті, йдеться про те, що 724 тисячі осіб не отримали другої дози. І 13,3 мільйона осіб не отримали першої бустерної, тобто не мають повноцінного захисту», – повідомив Кузін.

За словами Кузіна, в Україні зараз є у достатній кількості вакцини Janssen, CoronaVac та Pfizer. Вакцину Janssen Україна отримала у серпні за гуманітарним механізмом COVAX – її в країні найбільше, близько 200 тисяч.

Наприкінці липня Україна отримала 500 тисяч доз Pfizer і у вересні буде ще стільки.

«Зараз працюють майже 2,5 тисячі пунктів щеплення, близько 400 мобільних бригад і 106 центрів вакцинації населення. Дізнатися про них можна на сайті або за номером НСЗУ — 1677 чи на їхньому сайті», – додав санлікар.

Нагадаємо, у МОЗ попередили про початок осінньої хвилі коронавірусу в Україні. В останній тиждень фіксується зростання кількості інфікованих.

Карантин та надзвичайну ситуацію в Україні через COVID продовжили до 31 грудня.

Раніше МОЗ дозволило введення другої бустерної дози вакцини. Хто і якою вакциною може зробити щеплення, читайте тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: