У Раді розповіли, навіщо росіяни змусили МАГАТЕ стояти в черзі за перепустками на ЗАЕС

Читать на русском
Місія МАГАТЕ стоятиме у черзі за перепустками в Енергодарі, аби потрапити на територію Запорізької АЕС – таким чином росія затягує час.

Місія МАГАТЕ стоятиме у черзі за перепустками в Енергодарі, аби потрапити на територію Запорізької АЕС – таким чином росія затягує час.

Про це розповів уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубинець.

«Російська окупаційна адміністрація, створена на новостворених окупованих територіях Запорізької області, навмисно затягує час для потрапляння місії МАГАТЕ до Запорізької АЕС», - написав він.

Наступну місію із вільної української території планують допустити до міста Енергодар лише після проходження «контролю» у загальній черзі у четвер, 1 вересня.

Експерт пояснив, чому росіяни можуть влаштовувати провокації на тлі приїзду місії МАГАТЕПолітолог розповів, чому приїзд МАГАТЕ може викликати неоднозначну реакцію російської федерації.

Окупанти, за даними Лубинця, відмовляються надати «спецперепустки», фактично створюючи штучні перешкоди для допуску.

«Російські військові свідомо загрожують учасникам місії обстрілами, звинувачуючи у цьому ЗСУ. Навколо учасників місії панує атмосфера страху. Це впливає на час перебування та якість роботи місії в Енергодарі, а також неупередженість та незалежність її учасників», - додає він.

Попри той факт, що група експертів сформована на найвищому рівні і її очолює гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі, росія досягла відсутності серед 13 представників місії учасників від таких країн як США та Велика Британія.

«М'якість міжнародних інститутів дозволяє росії все більше підвищувати градус напруги навколо найбільшої атомної станції в Європі. Ядерний тероризм, який здійснюється країною-агресором, продовжує загрожувати всьому світові. Сподіваємось, що все це буде відображено у звіті МАГАТЕ. Голова МАГАТЕ впевнений, що місія на ЗАЕС може бути виконана безпечно», - пояснив Лубинець.

Він наголосив, що Україна не може гарантувати, що росія не запропонує організувати виїзд учасників місії МАГАТЕ через процедуру фільтрації, під яку за «загальними правилами» щодня потрапляють тисячі українців, які хочуть залишити окуповану територію.

Нагадаємо, вдень 31 серпня місія Міжнародного агентства з атомної енергії прибула до Запоріжжя.

Нагадаємо, окупанти не видали місії МАГАТЕ спеціальні перепустки, щоб безперешкодно проїхати до Запорізької АЕС.

У Міністерстві закордонних справ Литви вважають, що на Запорізьку АЕС слід направити миротворчі підрозділи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: