Експерт пояснив, чому росіяни можуть влаштовувати провокації на тлі приїзду місії МАГАТЕ

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Приїзд місії МАГАТЕ на Запорізьку атомну електростанцію – це достатньо двозначна ситуація для росії. З одного боку, вони не можуть формально відмовитись від місії МАГАТЕ, а з іншого – дуже не хочуть, щоб вона відбулася.

Таку думку у коментарі «Слово і діло» висловив політолог Петро Олещук.

«Росія з одного боку не зацікавлена у місії МАГАТЕ, адже вона може виразно показати хто, що і як обстрілює, і яка ситуація на АЕС з усіма відповідними наслідками. З іншого боку, рф не може відмовити у проведенні цієї місії. Тому для них найкращий варіант, коли місія з тих чи інших причин на атомну станцію не приїде, наприклад, через побоювання щодо безпеки, через загрози тощо», – зауважив він.

За словами політолога, рф намагається використовувати тему ЗАЕС і ядерної небезпеки з метою примусу усього світу і України до переговорів, до заморожування конфлікту, на що вони останнім часом виразно орієнтовані.

«Саме тому рф постійно займається обстрілами АЕС, але при цьому для них важливо звинувачувати в цих обстрілах Україну. Здійснення ними самими цих обстрілів – це відвертий ядерний тероризм, який навіть з точки зору союзників та потенційних партнерів росії, є злочином», – зазначив Олещук.

Він наголосив, що в одному зі своїх міжнародних виступів Володимир Зеленський закликав накласти санкції проти ядерної галузі економіки росії.

«Ядерна галузь – одна з небагатьох галузей російської економіки, яка зараз фактично санкцій немає, хоча вони займаються відвертим тероризмом. Зрозуміло, що рано чи пізно питання санкцій постане перед ними більш неухильно. Тому я думаю, що вони прагнуть до цього часу домогтися якихось переговорів» – припустив політолог.

Нагадаємо, за інформацією телеканалу CNN, місія Міжнародного агентства з атомної енергії для візиту на окуповану Запорізьку АЕС вже прибула до Києва.

Згодом радник глави ОПУ Михайло Подоляк повідомив, що російські окупанти умисно обстрілюють коридори, якими місія МАГАТЕ має їхати на Запорізьку атомну електростанцію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: