Відключення Запорізької АЕС від енергосистеми: експерт пояснив, що відбулося

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Запорізька атомна електростанція 25 серпня вперше в історії повністю відключилася від мережі через пошкодження лінії зв'язку. Сьогодні один із зупинених енергоблоків підключили до енергомережі, але ще 5 залишаються відключеними. Водночас, відключення енергоблоків не несло за собою нічого катастрофічного: вони не зупиняють свою роботу, а просто не видають електроенергію в об'єднану енергосистему.

Про це у коментарі «Слово і діло» розповів експерт з питань енергетики Геннадій Рябцев.

Він пояснив, що з цих енергоблоків не знімається потужність.

«Фактично виходить так: генерується пар, який обертає турбіни. За рахунок обертання турбін виробляється електричний струм, який потім спрямовується до електромережі. Так от, ця пара, яка виробляється, подається на турбіни, але вони обертаються, не виробляючи електроенергію. Енергія з цих турбін не знімається», – зазначив експерт.

Тож, за словами Рябцева, станція працювала, але не видавала електроенергію назовні.

«Вони працюють так, через те, що чотири лінії, якими вся станція пов’язується з об'єднаною енергосистемою України, або зруйновані, або ремонтуються, або постачання відновлюється», – пояснив Рябцев.

Він підкреслив, що оскільки все обладнання працювало у штатному режимі, «нічого катастрофічного завдяки надійний роботі систем безпеки не відбулося і не могло відбутися».

«Для того, щоб щось катастрофічне відбулося, треба щоб ці системи не працювали. Але їх вимкнути неможливо. Також на станції взагалі не повинно бути працівників. Але, я думаю, це є неможливим», – наголосив Рябцев.

Він пояснив: тільки якщо станцію залишити у функціонуючому стані, залишити її без людей, і зруйнувати всі мережі, які забезпечують безпечну роботу, тоді щось може і відбутися. Але все одно має спрацювати автоматичний захист.

«Військові не можуть зробити дії, які призвели б, наприклад, до теплового вибуху. Для цього потрібна злагоджена робота спеціалістів. Якщо працівники Росатому є самогубцями, то їхня бригада може порушити технологічний процес і спробувати втрутитися у функціонування станції – для того, щоб перевести її в аварійний режим. Як далі там все розвиватиметься - не зрозуміло, бо системи безпеки захищені від таких дій», – зазначив експерт з питань енергетики.

Водночас, на його думку, російські інженери все таки «не горять бажанням померти за «русский мир»».

Нагадаємо, 25 серпня вперше в історії станції Запорізька АЕС повністю відключилася від енергомережі. Це сталося через дії російських окупантів.

Сьогодні один із зупинених енергоблоків Запорізької АЕС підключили до енергомережі. Станція продовжує працювати та виробляти енергію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: