Скандальну ексвикладачку університету Драгоманова Більченко підозрюють у держзраді

Читать на русском
Скандальну ексвикладачку Євгенію Більченко підозрюють у державній зраді та вербуванні коригувальників вогню по Києву.

Печерська окружна прокуратура Києва повідомила про підозру у державній зраді та створенні мережі агентів для отримання даних про розташування українських військових колишній викладачці Національного педагогічного університету імені Драгоманова Євгенії Більченко. Також повідомлено про підозру двом її спільникам.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

«За даними слідства, з лютого 2022 року підозрювана, перебуваючи на території країни-агресора та, діючи на замовлення кураторів з рф, створила та адмініструвала у месенджері Тelegram низку груп. У цих групах жінка вербувала громадян України для отримання від них інформації про розташування та переміщення військовослужбовців Збройних Сил України та територіальної оборони м. Києві та Київській області», – заявили правоохоронці.

Готувалися задовго до вторгнення: рф швидко захопила Чорнобиль завдяки мережі таємних агентів – ReutersУ листопаді 2021 року росія почала посилати в Україну агентів під прикриттям для встановлення контактів із чиновниками, відповідальними за безпеку Чорнобильської АЕС. Метою агентів було забезпечити відсутність збройного опору після приходу російських військ

Підозрювана завербувала понад 10 осіб, які з 24 лютого робили обходи певних ділянок у Києві та області та фотографували місця дислокації та пересування українських військовослужбовців, після чого ці відомості передавали російським кураторам.

«Крім того, на своїй сторінці в забороненій в Україні російській соцмережі vkontakte та на каналі YouTube викладачка поширювала відео та дописи, які за своїм змістом виправдовували та визнавали правомірною збройну агресію рф проти України. Також у цих повідомленнях вона закликала до насильницької зміни та повалення конституційного ладу й захоплення державної влади в Україні», – йдеться у повідомленні ОГП.

Підозрюваній інкриміновано дії, спрямовані на насильницьку зміну або повалення конституційного ладу, державну зраду, вчинену в умовах воєнного стану та виправдання, визнання правомірним, заперечення збройної агресії росії.

Зазначимо, у січні минулого року професорка університету імені Драгоманова у Києві Євгенія Більченко потрапила у скандал через свої антиукраїнські висловлювання: у Facebook вона назвала Україну «тоталітарною країною» та «онкохворою американською колонією».

Після ряду інших скандалів, у тому числі після виступу на каналі «ДНР», Більченко було звільнено з університету. Пізніше стало відомо, що вона переїхала до росії.

Нагадаємо, раніше у Національній поліції розповіли, що в Україні не спостерігається зменшення кількості виявлених фактів колабораціонізму.

Нещодавно про підозру у державній зраді повідомили колишньому українському телеведучому Юрію Коту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: