ФСБ намагалася завербувати співробітника Ради, щоб встановити «жучки» у кулуарах – СБУ

Читать на русском
ФСБ до повномасштабного вторгнення намагалася завербувати співробітника Апарату парламенту, щоб він збирав розвіддані про візити іноземних делегацій та встановив жучки у залі та кулуарах Ради.

Служба безпеки України викрила факт вербування російськими спецслужбами працівника підрозділу забезпечення Управління справами Апарату Верховної ради. Одне із завдань, яке йому хотіли доручити виконати – встановити «жучки» у кулуарах.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

До співпраці чиновника Апарату схилив кадровий співробітник ФСБ під час поїздки до тимчасово окупованого Криму до початку повномасштабної війни.

СБУ викрила агентурну мережу ГРУ росії: до її складу входив нардеп ДеркачСБУ викрила агентурну мережу росії, до її складу входив нардеп Андрій Деркач, якого завербували у 2016 році. Депутат отримував гроші від рф для створення приватних охоронних структур, які ворог планував використати для захоплення України.

«За вказівкою свого російського куратора агент мав збирати розвіддані про візити іноземних делегацій до українського парламенту, зокрема їх персональний склад, зміст офіційних і неформальних розмов. Крім того, він отримав завдання вивчити можливість встановлення спеціальних технічних засобів негласного збору інформації в залах і кулуарах», – розповіли у СБУ.

Однак на момент вторгнення росії чиновник звільнився з парламенту, тож жодного завдання не виконав.

«Згодом агент намагався працевлаштуватися на стратегічно важливий об’єкт на території Житомирської області. Для цього він проходив спецперевірку, підчас якої фахівці СБУ і виявили факт вербування. А сам агент добровільно повідомив і детально розповів про завдання російських спецслужб», – повідомили правоохоронці.

Відкрито кримінальне провадження за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Але в СБУ нагадали, що громадянин України звільняється від кримінальної відповідальності, якщо він не зробив жодних дій щодо виконання злочинного завдання та добровільно повідомив органи про вербування.

Нагадаємо, раніше у харківському управлінні СБУ викрили «крота», який працював на ФСБ.

Також СБУ викрила російську агентуру, до якої входили урядовці Кабінету міністрів та Торгово-промислової палати.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: