Колаборантів не стає менше: стало відомо, скільки справ за місяць відкриває поліція

Читать на русском
В Україні зменшення виявлених Національною поліцією фактів колаборації на сьогодні не спостерігається.

В Україні станом на 174 день війни не спостерігається зменшення виявлених Нацполіцією фактів колаборації.

Про це під час брифінгу в Укрінформі повідомила речниця Міністерства внутрішніх справ Альона Матвєєва.

«Зменшення виявлених Національною поліцією фактів колаборації на сьогодні не спостерігається. В середньому за місяць нараховується у ЄРДР близько 160 цих фактів», - заявила Матвєєва.

При цьому, стосовно колабораціонізму речниця МВС заявила, що відповідно до даних ЄРДР, у провадженні Нацполіції знаходилося з початку вторгнення росії на територію України і дотепер загалом 1200 кримінальних проваджень.

Помічницю херсонського колаборанта Стремоусова ув'язнили на 5 років - СБУПовідомляється, що перебуваючи на Прикарпатті, колаборантка поширювала в інтернеті проросійські гасла і закликала відновити СРСР.

Згідно з її словами, з них 549 справ було розпочато за такими фактами, як публічне заперечення збройної агресії рф проти України, публічні заклики до підтримки рішень і дій рф, до співпраці з рф, до невизнання державного суверенітету України на тимчасово захоплених територіях України тощо.

«627 справ було розпочато за фактами добровільного зайняття громадянами України посад, які були незаконно створені на тимчасово окупованих територіях, а також у окупаційній адміністрації рф, або щодо добровільного обрання до таких органів тощо», - зазначила представниця МВС.

Водночас вона наголосила, що з цих 1200 кримінальних проваджень у ході досудового розслідування 199 особам було повідомлено про підозру.

Згідно з інформацією МВС, ці люди переважно є: представниками держорганів і органів місцевого самоврядування - 6; експрацівниками правоохоронних органів - 4; представниками ТОВ або ФОП - 3; цивільними громадянами - 166.

«За результатами розслідування у 101 кримінальному провадженні матеріали щодо підозрюваних було направлено до суду. Найбільше у таких областях, як Житомирська - 33, Сумська - 15, Київська - 10», - підсумувала Матвєєва.

Нагадаємо, що колишнього мера Куп'янська Харківської області Володимира Демченка підозрюють в колабораційній діяльності.

Напередодні у Мелітополі українські партизани підірвали Олега Шостака – одного з колаборантів, соратника гауляйтера Балицького.

Також нагадаємо, що на Херсонщині вбили високопоставленого колаборанта Віталія Гуру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: