Політолог пояснив, чому загибель доньки Дугіна може бути роботою російських спецслужб

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Причетними до загибелі Дар’ї Дугіної можуть бути російські спецслужби, адже для цього у них є кілька мотивів.

Таку думку у коментарі «Слово і діло» висловив політолог Володимир Фесенко.

«Я схиляюсь до думки, що це могли зробити російські спецслужби. Дуже показово, що це сталося саме зараз, напередодні Дня Незалежності України», – зазначив він.

За його словами, росія може використати вбивство Дугіної (у якому вже звинуватили Україну), як привід для обґрунтування масових ракетних обстрілів проти України – зокрема для того, щоб якось відповісти за Крим.

«Помсту за Крим треба прив’язати ще до дати – тут і півроку війни, і День Незалежності. Але щоб це виправдати, потрібен був гучний емоційний привід – для внутрішньої пропаганди і для міжнародної спільноти», – пояснює логіку росії Володимир Фесенко.

У росії вже «розкрили» вбивство дочки Дугіна: ФСБ звинуватила українські спецслужбиФСБ росії за два дні розкрила вбивство дочки Дугіна – в його організації очікувано звинуватили українські спецслужби.

За його словами, на Заході, так чи інакше, будуть засуджувати будь-які ракетні обстріли проти України, але для країн Азії, Африки, Латинської Америки росіянам потрібна легенда.

«У цьому випадку це нібито терористичний акт нібито українських спецслужб. Ба більше, йдеться про загибель молодої жінки, що має посилити емоційний ефект», – розповів політолог.

Друга причина, що може свідчити про причетність російських спецслужб – у росії спостерігається масове зниження інтересу до війни.

«Навіть пересічний росіянин, який лояльний до путіна, закривається від інформації про війну. Відповідно, це зниження негативно впливає на ефективність пропагандистської роботи. Тому потрібна нова доза адреналіну та негативних емоцій, для того, щоб відновити цю ненавість пропутінських росіян до України. Це дуже важливо для внутрішньої ситуації в росії», – пояснив експерт.

Третій можливий мотив вбивства, на думку політолога, – створення атмосфери страху всередині російської еліти.

«Найбільша паніка зараз саме серед мешканців Рубльовки. Вони зараз не розбираються, хто це зробив – українці, партизани, диверсанти чи спецслужби – важливо, що це сталося. Створення атмосфери страху важливо для того, щоб у цьому стані тримати російську еліту під контролем, щоб вона залежали від російських спецслужб, а не думала умовно, як припинити війну», – вважає Фесенко.

Також серед російських опозиціонерів існує думка, що цей теракт може стати приводом для нової хвилі репресій не тільки проти реальних опозиціонерів, а й проти умовної п’ятої колони і тих, хто має якісь прозахідні погляди, критикує війну або просто навіть не підтримує її, додав політолог.

Нагадаємо, ввечері 20 серпня в рф підірвали автомобіль російського пропагандиста, ідеолога «руського миру» Олександра Дугіна. Внаслідок цього загинула його дочка Дар'я.

В Офісі президента одразу заявили, що Україна не причетна до підриву Дугіної. Михайло Подоляк наголосив, що «Україна не кримінальна держава, якою є рф, а тим паче не терористична держава».

Уже наступного дня після вбивства в міністерстві закордонних справ росії вимагали перевірити причетність українських спецслужб.

Водночас, колишній депутат держдуми росії Ілля Пономарьов заявив, що відповідальність за ліквідацію дочки Дугіна взяла на себе російська організація «Національна Республіканська армія»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: