Справа «Укрінмашу»: Апеляція ВАКС не змінила заставу представника чеської фірми

Читать на русском
Апеляційна палата розглянула і залишила без задоволення скаргу підозрюваного на обраний запобіжний захід у вигляді застави з обов'язками.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду залишила без змін запобіжний захід у вигляді 2 млн грн застави з обов'язками, який призначили представнику чеської компанії European commercial and industrial company s.r.o Дмитру Сівакову. Його підозрюють у причетності до замаху на заволодіння 488 тисяч доларів державного підприємства «Укрінмаш».

Таке рішення 15 серпня ухвалила колегія суддів АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Апеляційну скаргу підозрюваного (Дмитра Сівакова – ред.) залишити без задоволення, а ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 02.08.2022 - без змін», – ідеться в рішенні.

Як відомо, ВАКС визначив майже 2 млн грн застави представнику чеської компанії European commercial and industrial company s.r.o Дмитру Сівакову. На нього також поклали наступні зобов'язання: прибувати за кожною вимогою; повідомляти про зміну свого місця проживання та місця роботи; утримуватися від спілкування з підозрюваними, а також свідками.

Нагадаємо, 29 липня НАБУ і САП повідомили про підозру ексгендиректору «Укрінмаш» Сергію Слюсаренку, його заступнику, головному спеціалісту департаменту контрактної роботи «Укрінмаш» Владиславу Стороженку та представнику чеської компанії European commercial and industrial company s.r.o Дмитру Сівакову. Їм інкримінують замах на заволодіння 488 тис. дол, які нещодавно залишили заарештованими.

Слідство встановило, що в 2018 році «Укрінмаш» виконував за зовнішньоекономічним контрактом капітальний ремонт авіаційних двигунів АЛ-31Ф та виносних коробок агрегатів до літаків типу Су-27 для потреб ВПС Індонезії на суму 2,8 млн дол. Безпосередньо ремонт здійснював Луцький ремонтний завод «Мотор».

Попри те, що працівники провели передконтрактну роботу та забезпечили укладання контракту, керівництво «Укрінмаш» уклало з приватною компанією агентську угоду, за якою та мала забезпечити підписання такого контракту та супроводжувати його виконання. Однак, як встановило слідство, відповідні послуги фактично не були надані, а акт виконаних робіт підробили. Загалом слідство встановило, що «Укрінмаш» мав перерахувати приватній компанії 488 тис. дол. (11,7 млн грн за курсом НБУ на момент вчинення злочину).

Завдяки своєчасним діям детективів транзакцію заблокували. На всю суму коштів, яку планували безпідставно перерахувати іноземній компанії, ВАКС у 2020 році наклав арешт. Вони й досі перебувають під арештом.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: