Спроба заволодіння майже 12 млн грн на оборонці: експосадовцю «Укрінмашу» визначили заставу

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив частково клопотання детектива НАБУ про застосування щодо підозрюваного запобіжного заходу.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд визначив 744 300 грн застави колишньому головному спеціалісту відділу №4 департаменту контрактної роботи №2 державного підприємства «Укрінмаш» Владиславу Стороженку. Його підозрюють у причетності до спроби заволодіти 488 тисячами доларів (11,7 млн грн).

Таке рішення 1 серпня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання детектива задовольнити частково. Застосувати до підозрюваного (Владислава Стороженка – ред.) запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 300 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що становить 744 300 грн», – ідеться в рішенні.

У самій ухвалі не вказується прізвище підозрюваного, проте за інформацією «Слово і діло» з власних джерел, ідеться про Стороженка. Також суд поклав на нього такі обов'язки: прибувати за кожною вимогою; повідомляти про зміну свого місця проживання, роботи та утримуватися від спілкування з підозрюваними та свідками.

Крім того, ВАКС визначив майже 2 млн грн застави представнику чеської компанії European commercial and industrial company s.r.o Дмитру Сівакову. На нього поклали наступні зобов'язання: прибувати за кожною вимогою; повідомляти про зміну свого місця проживання та місця роботи; утримуватися від спілкування з підозрюваними, а також свідками.

Раніше 29 липня НАБУ і САП повідомили про підозру ексгендиректору «Укрінмаш» Сергію Слюсаренку, його заступнику, головному спеціалісту департаменту контрактної роботи «Укрінмаш» Владиславу Стороженку та представнику чеської компанії European commercial and industrial company s.r.o Дмитру Сівакову. Їм інкримінують замах на заволодіння 488 тис. дол, які нещодавно залишили заарештованими.

Слідство встановило, що в 2018 році «Укрінмаш» виконував за зовнішньоекономічним контрактом капітальний ремонт авіаційних двигунів АЛ-31Ф та виносних коробок агрегатів до літаків типу Су-27 для потреб ВПС Індонезії на суму 2,8 млн дол. Безпосередньо ремонт здійснював Луцький ремонтний завод «Мотор».

Попри те, що працівники провели передконтрактну роботу та забезпечили укладання контракту, керівництво «Укрінмаш» уклало з приватною компанією агентську угоду, за якою та мала забезпечити підписання такого контракту та супроводжувати його виконання. Однак, як встановило слідство, відповідні послуги фактично не були надані, а акт виконаних робіт підробили. Загалом слідство встановило, що «Укрінмаш» мав перерахувати приватній компанії 488 тис. дол. (11,7 млн грн за курсом НБУ на момент вчинення злочину).

Завдяки своєчасним діям детективів транзакцію заблокували. На всю суму коштів, яку планували безпідставно перерахувати іноземній компанії, ВАКС у 2020 році наклав арешт. Вони й досі перебувають під арештом.

Нагадаємо, у червні САП скерувала до суду іншу справу, де обвинуваченими є експосадовці «Укрінмашу». Зокрема, там обвинувачується й ексгендиректор Слюсаренко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: