ВАКС залишив заарештованими майже півмільйона доларів «Укрінмашу»

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і відмовив у задоволенні клопотання представника державної фірми про зняття арешту з валюти підприємства.

Вищий антикорупційний суд залишив заарештованими 488 тисяч доларів державної фірми «Укрінмаш» (є дочірним підприємством державної компанії «Укрспецекспорт»). Ці кошти мали перерахувати чеській компанії за роботи, які фактично вона не виконувала.

Таке рішення 14 липня ухвалив слідчий суддя ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Представник фірми «Укрінмаш» просив скасувати арешт 488 тис. дол, оскільки ступінь втручання у права і свободи особи є непропорційним та невиправданим у воєнний час. До того ж, про підозру нікому повідомлено не було. Також у клопотанні зазначено, що стратегічне підприємство у воєнний час перебуває у вкрай складному фінансовому стані, і арешт зазначених грошових коштів негативно впливає на можливість здійснювати статутну діяльність та забезпечувати оперативні закупівлі зброї та боєприпасів.

Водночас прокурор САП просив відмовити у задоволенні клопотання. Він вказав, що ці кошти «Укрінмаш» мав перерахували чеській фірмі European commercial and industrial company s.r.o, яка має ознаки фіктивності. Півмільйона доларів мали перерахувати компанії на підставі агентської угоди за контрактом між фірмою «Укрінмаш» з компанією PT. Eska Baja Mandiri» (Індонезія) щодо капітального ремонту двигунів та виносних коробок агрегатів до літаків типу Су-27 для потреб Військово-повітряних Сил Індонезії на суму 2,8 млн дол. Ремонт виконувало держпідприємство «Луцький ремонтний завод «Мотор», а фірма European commercial and industrial company s.r.o. ніяк не сприяла в укладанні цього контракту і мала отримати гроші за фактично невиконані роботи.

Тож ВАКС залишив 488 тис. дол. заарештованими. Вже 29 липня НАБУ і САП повідомили про підозру ексгендиректору «Укрінмаш» Сергію Слюсаренку, його заступнику, головному спеціалісту департаменту контрактної роботи «Укрінмаш» та ще одній особі. Їм інкримінують замах на заволодіння цима 488 тис. дол.

Слідство встановило, що в 2018 році «Укрінмаш» виконував за зовнішньоекономічним контрактом капітальний ремонт авіаційних двигунів АЛ-31Ф та виносних коробок агрегатів до літаків типу Су-27 для потреб ВПС Індонезії на суму 2,8 млн дол. Безпосередньо ремонт здійснював Луцький ремонтний завод «Мотор».

Попри те, що працівники провели передконтрактну роботу та забезпечили укладання контракту, керівництво «Укрінмаш» уклало з приватною компанією агентську угоду, за якою та мала забезпечити підписання такого контракту та супроводжувати його виконання. Однак, як встановило слідство, відповідні послуги фактично не були надані, а акт виконаних робіт підробили. Загалом слідство встановило, що «Укрінмаш» мав перерахувати приватній компанії 488 тис. дол. (11,7 млн грн за курсом НБУ на момент вчинення злочину).

Завдяки своєчасним діям детективів транзакцію заблокували. На всю суму коштів, яку планували безпідставно перерахувати іноземній компанії, ВАКС у 2020 році наклав арешт. Вони й досі перебувають під арештом.

Нагадаємо, у червні САП скерувала до суду іншу справу, де обвинуваченими є експосадовці «Укрінмашу». Зокрема, там обвинувачується й ексгендиректор Слюсаренко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: