СБУ назвала імена колаборантів, які допомагали красти українське зерно

Читать на русском
Співробітники СБУ встановили імена колаборантів, які допомогли росіянам вивезти 650 тисяч тонн зерна із Запорізької та Херсонської областей.

Співробітники СБУ встановили імена колаборантів, які допомогли росіянам вивезти 650 тисяч тонн зерна із Запорізької та Херсонської областей.

Усім їм уже повідомили про підозру, пише пресслужба відомства.

Співробітникам СБУ вдалося встановити весь ланцюг причетних: починаючи від зрадників, які підписали дозволи на вивіз зерна, і закінчуючи всіма членами екіпажу 10 суден рф, на яких транспортують награбоване.

СБУ задокументувала злочинну діяльність та вже повідомила про підозру наступним фігурантам:

  • Євгену Балицькому – голові російської окупаційної адміністрації на захопленій частині Запорізької області;
  • Олександру Сауленку – самопроголошеному виконувачу обов'язків мера міста Бердянськ; – Володимиру Стельмаченку – «директору» Бердянського морського порту.

Їм оголошено про підозри за трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • колабораційна діяльність;
  • допомога державі агресору;
  • порушення законів та звичаїв війни.

Накладено арешт на майно (у тому числі 4 повітряні судна малої авіації, що знаходяться у Київській області) та корпоративні права, що належать Балицькому та його сім'ї, на загальну суму понад 149 млн грн.

Водночас СБУ встановлено й інших учасників цієї схеми, яким також планується оголошення підозр.

СБУ встановила, що колабораціоніст Балицький видав «розпорядження», на підставі якого на окупованих територіях було запроваджено тимчасову адміністрацію. Внаслідок цього псевдопідприємству «Державний зерновий оператор» було незаконно передано майно 7 агропромислових комплексів та зернових терміналів на території Запорізької області.

Крім того, псевдомер Сауленко спільно із директором Бердянського морського торговельного порту Стельмаченком забезпечили вилучення зерна зі складів і завантаження його на морське судно Zhibek Zholy під прапором росії.

Також оперативниками задокументовано вивезення морським транспортом викрадених із тимчасово окупованих територій Херсонської та Запорізької областей українських зернових через морські порти та термінали, що розташовані у Криму.

Раніше СБУ затримала помічника нардепа, він хотів очолити Черкащину у разі окупації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: