Політика Лукашенка спрямована на витіснення білоруської мови – ЦПД

Читать на русском
У Білорусі політика держави спрямована на витіснення національної  мови з ужитку. За використання білоруської мови можуть навіть заарештувати.
sarnynews.city

У Білорусі політика держави спрямована на витіснення національної мови з ужитку. За використання білоруської мови можуть навіть заарештувати.

Про це повідомляє Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки і оборони.

Зокрема, стало відомо, що 12 серпня за розмову на вулиці білоруською мовою затримали краєзнавця Ігоря Хмару. У червні був затриманий тіктокер Lexmask, який видає відео білоруською для 58 тисяч глядачів. А минулого року в Мінську на 15 діб заарештували пенсіонера, на якого поскаржилися сусіди, що він «дістав усіх своєю білоруською мовою».

В Україні відреагували на заяву Білорусі про «непричетність» до війниТакі слова суперечать і лідеру білоруського режиму Олександра Лукашенка, який прямо сказав, що він і у його інтерпретації Білорусь не лише підтримує, а і є прямим учасником так званої російської військової спецоперації.

Лукашенко вважає, що білоруська мова – бідна мова, тому політика держави спрямована на її витіснення. У Центрі зазначають, що за переписом 2019 року, лише 61,2% населення вважають білоруську рідною.

«Через таку політику багато білорусів вживають мову як демонстрацію незгоди з діями Лукашенка, що є відносно безпечною формою протесту», – додають у повідомленні.

Раніше повідомляли, що Лукашенко продовжує підтримувати російське вторгнення в Україну і тим часом стає майже повністю залежним від кремля.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: