Крадене українське зерно перевозять близько 90 суден – посол

Читать на русском
Росія використовує 87 суден для перевезення вкраденого українського зерна через країни Близького Сходу.

Росія використовує 87 суден для перевезення вкраденого українського зерна через країни Близького Сходу.

Про це повідомив посол України у Лівані Ігор Осташ на брифінгу у Медіацентрі Україна у середу, 10 серпня, передає Інтерфакс-Україна.

«Зерновий коридор»: із порту «Чорноморськ» вийшли ще два суднаЗ порту Чорноморськ до Туреччини та Південної Кореї вирушили два судна з 70 тисячами тонн українського продовольства.

«Працює злочинна система, яка постійно перевозить крадене зерно з України. Це може бути через Туреччину, це може бути безпосередньо в Сирію, це може бути в інші країни Близького Сходу. Але це така злочинна угода, в якій беруть участь, звичайно, росіяни, окупаційні війська росії в Україні. Звичайно, сирійські, російські здебільшого судна і не лише», – заявив Осташ.

Посол також зазначив, що недопущення розвантаження в Лівані сирійського судна Laodecia, яке везло вкрадене рф українське борошно та ячмінь, є великою перемогою для України.

Дипломат уточнив, що постачання цієї партії сільгосппродукції замовили бізнес-структури, а не державні представники Лівану.

«Дуже важливо звертатися (у разі таких крадіжок – ред.) до міжнародного морського права. Тому що практично весь час ці судна, які завантажуються в Криму, що йдуть цими злочинними маршрутами, вимикають свої AIS, транспондери, маячки для того, щоб бути невидимими, і це вже сигнал до того, що йде нелегальна робота, нелегальний бізнес, є спроба що приховати, уникнути відповідальності», – зазначив посол.

Осташ додав, що подібні події вимагають опрацювання у рамках Міжнародної морської організації правил реагування на крадіжки продовольства.

Нагадаємо, що Україна за 9 днів у рамках «зернової» угоди відправила на експорт морем вже 370 тисяч тонн продовольства.

Цього тижня перше судно із зерном, яке відправили з порту Одеської області в рамках зернового коридору, прибуло до Туреччини.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: