В «Енергоатомі» допустили перехід Запорізької АЕС до режиму блекауту

Читать на русском
Запорізька АЕС може перейти в режим блекауту у зв'язку з російськими обстрілами у тому випадку, якщо буде перебито єдину лінію електропередач.

Запорізька АЕС може перейти до режиму блекауту у зв'язку з російськими обстрілами у тому випадку, якщо буде перебито єдину лінію електропередач.

Про це повідомив під час телемарафону керівник «Енергоатому» Петро Котін у понеділок, 8 серпня.

За його словами, АЕС пов'язана з українською енергосистемою однієї працюючою ЛЕП. Якщо в результаті обстрілу її буде перебито, то станція перейде до режиму блекауту. А це вже буде небезпечним для зберігання ядерного палива.

В ООН закликали терміново припинити удари по Запорізькій АЕСОбстріли росіянами Запорізької АЕС є самогубним, їх слід терміново припинити. Про це йдеться у заяві генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша.

«Якщо будуть пошкоджені всі лінії, станція перейде до режиму блекауту, повного знеструмлення. І ця ситуація вже вкрай небезпечна для збереження у безпечному стані ядерного палива у реакторах та басейнах витримки», - зазначив Котін.

Нагадаємо, 8 серпня в Енергоатомі повідомили, що російські окупанти погрожують підірвати заміновану Запорізьку АЕС.

5 серпня російські війська обстріляли окупований ними ж Енергодар. Зокрема три снаряди впали на території ЗАЕС.

Внаслідок обстрілів на Запорізькій АЕС було пошкоджено лінії електропередач, через що четвертий енергоблок станції відключено від енергосистеми. Крім того, через пошкодження АЕС був ризик витоку водню та розпилення радіоактивних речовин.

Пізніше стало відомо, що окупанти замінували усі енергоблоки Запорізької атомної електростанції.

Зазначимо, генсек ООН закликав негайно припинити обстріли Запорізької АЕС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: