Із військовополонених рф, яких відправлятимуть на обмін, зніматимуть обвинувачення

Читать на русском
Рада внесла зміни до КК та КПК щодо відповідальності військовополонених росіян - відтепер за умови обміну з них знімаються всі обвинувачення.

Рада внесла зміни до КК та КПК щодо відповідальності військовополонених росіян - відтепер за умови обміну з них знімаються всі обвинувачення.

Про це повідомляє нардеп Ярослав Железняк у Telegram у четвер, 28 липня.

Законопроект доповнює КК новою статтею 841 «Звільнення від відбування покарання у зв'язку з ухваленням рішення про передачу засудженого для обміну як військовополоненого».

Цією статтею передбачено звільнення від відбування покарання засудженого, щодо якого уповноважений орган ухвалив рішення про його передачу для обміну як військовополоненого та який надав згоду на проведення такого обміну.

Якщо обмін засудженого не відбувся, суд за клопотанням прокурора спрямовує такого засудженого для подальшого відбування призначеного раніше покарання.

Зміни до КПК (нова стаття 2011 р. КПК) пропонують передбачити можливість скасування слідчим суддею за клопотанням прокурора запобіжного заходу підозрюваному або обвинуваченому, якщо уповноважений орган схвалив рішення щодо передачі його для обміну як військовополоненого.

Тоді як слідчий суддя чи суд скасовують запобіжні заходи у порядку, передбаченому статтею 2011 КПК, то підозрюваного/обвинуваченого мають негайно звільнити та передати під нагляд уповноваженого органу.

У законопроекті передбачений випадок, коли засудженого, якого було звільнено судом від відбування покарання та обмін якого відбулося, до завершення строків давності виконання обвинувального вироку знову буде затримано на території України через участь у бойових діях. У такій ситуації суд направить його для відбування призначеного покарання.

Змінами до Кримінально-виконавчого кодексу України (до статті 152) передбачено, що підставою для звільнення від відбування покарання є «ухвалення уповноваженим органом рішення про передачу особи для обміну як військовополоненого».

Якщо ухвалення судом рішення про передачу засудженого для обміну як військовополоненого, така особа негайно звільняється від відбування покарання.

Схвалений законопроект дозволить реалізувати процедуру обміну підозрюваних, обвинувачених та засуджених як військовополонених.

Нагадаємо, у Білому домі оцінюють втрати росії на війні у більш ніж 75 тисяч убитих та поранених.

Також зазначимо, у ЗМІ з'явилася інформація про те, що родини окупантів, які зникли в Україні, вимагають у путіна знайти рідних.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: