Малюська розповів про дві категорії російських військовополонених в Україні

Читать на русском
Є російські полонені, щодо яких немає доказів скоєння ними воєнних злочинів. Є ті, стосовно кого докази є – щодо них проводять розслідування та ухвалюють вирок.
Слово і діло

Доля російських військовополонених в Україні залежить від однієї ключової речі – чи є докази скоєння ними воєнних злочинів.

Про це міністр юстиції Денис Малюська розповів в інтерв'ю РБК-Україна.

Суд в Гаазі: росіяни можуть постати перед першою справою вже до кінця рокуУ березні 2022 року була створена спільна слідча група, до складу якої входять кілька європейських судових органів, щоб зібрати докази російських злочинів в Україні.

«Відповідно, це і є дві категорії військовополонених. Ті, щодо яких доказів вчинення ними воєнних злочинів немає – вони звичайні військовополонені за Женевською конвенцією, утримуються до того часу, поки не буде запит на обмін таких осіб. До того часу вони найчастіше за все працюють у нас, займаються деревообробкою під охороною на режимних об'єктах. Що стосується військовополонених, які вчинили воєнні злочини – там інша історія. Там кримінальне провадження, щодо них здійснюються слідчі дії з розслідування воєнних злочинів і винесення вироків», – сказав міністр.

При цьому окупантів, які чинили воєнні злочини, все ж таки можуть обміняти на українських військових. Тож, каже Малюська, «типова доля» і першої, і другої групи військовополонених – піти на обмін.

«Різниця в тому, що друга група – які вчинили воєнні злочини – отримають вирок, що є перешкодою для їхнього подальшого нормального життя, з одного боку. З іншого боку, така категорія полонених є більш цінною для сторони агресора як предмет обміну, тому що чим яскравіший злочинець, чим більше зла він накоїв, тим більша його значущість, тим більше його хочуть забрати, щоб прибрати ризики для подальших обвинувачень. І тим вагоміших наших героїв ми можемо забрати з полону», – розповів Малюська.

Він зазначив, що чим більше злочинців у полоні, тим краще – це ресурс для повернення українських військових із російського полону.

Нагадаємо, за інформацією Мін'юсту, утримання одного російського військовополоненого коштує Україні 3 тисячі гривень на місяць.

В яких умовах їх утримують, можна подивитися тут.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: