Завтра спливає термін виплат за єврооблігаціями: у «Нафтогазі» прокоментували ситуацію

Читать на русском
Нафтогаз чекає на дозвіл Кабміну, щоб здійснити виплати за єврооблігаціями. Виплати мають бути зроблені завтра, 26 липня, інакше компанії загрожує жорсткий дефолт.

Власники єврооблігацій «Нафтогазу» не підтримали пропозицію щодо відстрочення виплат на два роки. Вже завтра вони мають отримати виплати основної суми заборгованості та відсотків, але Кабмін ще не погодив виплати.

Про це повідомляє пресслужба НАКу.

У «Нафтогазі» нагадали, що розпорядження Кабміну №625-р встановлює, що компанія може вчиняти будь-які дії щодо виконання угоди щодо єврооблігацій лише після погодження.

«Оскільки пропозиція щодо відтермінування виплат за єврооблігаціями, обумовлена позицією уряду направити ці кошти на імпорт газу, не підтримана держателями єврооблігацій, існуючі умови за єврооблігаціями зберігають силу, та відповідні виплати основної суми заборгованості та відсотків мають бути отримані держателями облігацій 26 липня 2022 року», – йдеться у повідомленні.

Керівництво «Нафтогазу» звернулося до Кабміну за погодженням цих виплат. У компанії наголосили, що кошти на рахунках компанії є, а також попередили про можливі ризики для неї та для держави загалом у разі «жорсткого дефолту» (порушення зобов'язань із виплат), який настане, якщо уряд не погодить виплату.

Поки що, йдеться у повідомленні, погодження Кабміну не отримано.

«Зауважимо, що на виконання вищезазначеного рішення уряду «Нафтогаз» готує новий проект угоди з отримання згоди держателів єврооблігацій на відтермінування виплат, який у повній мірі відповідає вимогам уряду», – зазначили в НАК.

Нагадаємо, раніше «Нафтогаз» попросив усіх міжнародних кредиторів про дворічне відстрочення з виплати відсотків та погашення єврооблігацій.

За словами Юрія Вітренко, це пов'язано з рішенням уряду накопичити до опалювального сезону 19 млрд кубів газу та необхідністю знайти кошти на ці цілі.

Крім того, зі ЗМІ стало відомо, що «Нафтогаз» просить 150 млрд гривень прямого бюджетного фінансування на закупівлю газу.

Як повідомляв журналіст, Юрію Вітренко може загрожувати звільнення з «Нафтогазу».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: