Посол України пояснила, коли США застосують програму ленд-лізу

Читать на русском
Маркарова нагадала, що кошти, які виділив Конгрес для України, потрібно використати до кінця фіскального року в США, що завершується у вересні.
Ілюстративне фотоvn.20minut.ua

Фінансування бюджетних програм США достатньо, щоб наразі активно надавати військову підтримку Україні й без програми ленд-лізу.

Про це посол України в Сполучених Штатах Оксана Маркарова заявила в інтерв’ю Голосу Америки.

«Позиція Пентагону полягає зараз в тому, що зараз, коли є ці програми фактично грантової, безоплатної передачі нам зброї - фокус буде на них. Фокус Пентагону зараз - максимально швидко знаходити ту зброю, яка нам потрібна, і надавати її нам через ці програми», - сказала Маркарова.

Закон США про ленд-ліз: що це та яке значення програма матиме для УкраїниЗакон про ленд-ліз для України усуне бюрократичні перешкоди на шляху постачання військової допомоги. Докладніше – у матеріалі Слово і діло.

Посол України додала, що «ленд-ліз є додатковим інструментом, який Україна буде застосовувати активніше в разі потреби, коли буде бачити, що завершуються кошти з інших програм».

«Тоді буде два варіанти. Або ми в цей момент швидко підключаємо ленд-ліз, або ми повертаємося до Конгресу з додатковими запитами. Точніше, ми звертаємося до адміністрації США, а адміністрація звертається до Конгресу», - пояснила дипломат.

Маркарова нагадала, що кошти, які виділив Конгрес для України, потрібно використати до кінця фіскального року в США, що завершується у вересні.

Водночас, український дипломат обережно припускає, що вони можуть вичерпатися до цього.

«Складно сказати, коли закінчаться ці кошти - ми хочемо, щоб нам надавали всього швидше. Можливо, вони закінчаться і раніше - але наразі про це складно говорити», - підсумувала Маркарова.

Нагадаємо, 9 травня президент США Джо Байден підписав закон щодо надання програми ленд-лізу для України.

Крістіна Квін, у свою чергу, запевнила, що постачання зброї за цим механізмом не призведе до появи величезного боргу після війни.

Раніше у Білому домі пояснили, коли почнуть використовувати програму ленд-лізу для України.

Також нагадаємо, що Палата представників США проголосувала за проєкт оборонного бюджету, допомогу Україні хочуть збільшити.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: