Розкрадання зерна: суд дозволив заочне слідство стосовно ексдиректора Полтавського КХП

Читать на русском
Апеляційна інстанцій розглянула і задовольнила скаргу прокурора САП на рішення, яким органу слідства відмовили в спеціальній процедурі розслідування.
Апеляційна палата Вищого антикорупційного судуфото: «Слово і діло»

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду дозволила провести заочне розслідування стосовно колишнього директора державного підприємства «Полтавський комбінат хлібопродуктів» Гліба Ульяненка, підозрюваного у розкраданнях зерна.

Таке рішення 7 липня ухвалила колегія суддів АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як вказується в рішенні, 28 червня слідчий суддя ВАКС відмовив Національному антикорупційному бюро та Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі у наданні дозволу на заочне розслідування стосовно Ульяненка.

Однак, прокурор САП подав скаргу на це рішення. Він вказував, що ексдиректора Полтавського КХП підозрюють у причетності до розкладань зерна. Постановою детектива НАБУ від 13 червня підозрюваного оголошено в розшук, у тому числі міжнародний у зв'язку з його перебуванням за кордоном. Тому органи слідства і просили надати дозволив на заочне розслідування.

«Апеляційну скаргу прокурора – задовольнити. Ухвалу слідчого судді Вищого антикорупційного суду від 28 червня 2022 року скасувати та постановити нову ухвалу. Клопотання детектива НАБУ – задовольнити. Дозволити здійснювати спеціальне досудове розслідування щодо підозрюваного (Гліба Ульяненка – ред.) у кримінальному провадженні №12016170000000334 від 8 липня 2016 року за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 366 КК України», – йдеться в рішенні.

За версією слідства, у 2016-2018 роках директор ДП «Полтавський КХП» Гліб Ульяненко (наразі переховується в росії) у співучасті та за попередньою змовою з директором ТОВ «Продзернопром» Олегом Ілюхою, ексвласником ТОВ «Продзернопром» і ТОВ «Хардінвест» Олегом Наденом, підбуривши начальника елеватора ДП «Полтавський КХП» до складання та видачі неправдивих документів, заволоділи зерном пшениці.

Загалом ідеться про зерно пшениці 2 А класу у кількості 1768,85 тон вартістю 9,11 млн грн і 3 А класу у кількості майже 1115 т вартістю 5,68 млн грн, що зберігалося на ДП «Полтавський КХП». Заволодіння відбулося шляхом фіктивного відображення надходження зерна від компаній ТОВ «Продзернопром» та ТОВ «Хардінвест» у бухгалтерському обліку державного підприємства, внаслідок чого державному підприємству завдано шкоди на загальну суму майже 14,8 млн грн.

Нагадаємо, 22-23 лютого НАБУ і САП повідомили про підозру низці осіб у махінаціях з зерном. Нещодавно АП ВАКС відсторонила від посади чинного директора ДП «Полтавський КХП» Олега Ілюху.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: