Справа ексдиректора «Укрекоресурсів»: ще одного підозрюваного заарештували

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання детектива НАБУ про арешт підозрюваного, який є власником приватної фірми.
Вищий антикорупційний судфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд заарештував фактичного власника приватної компанії, якого НАБУ і САП підозрюють у причетності до заволодіння майже 14 млн грн при закупівлі автоматів з прийому використаної тари (фандоматів).

Про це повідомляє прес-служба САП.

«За клопотанням НАБУ та САП слідчий суддя Вищого антикорупційного суду обрав запобіжний захід фактичному власнику приватного товариства, який є одним із підозрюваних у заволодінні коштами державного підприємства майже 14 млн грн при виконанні договорів на закупівлю автоматів з прийому використаної тари (фандоматів)», – йдеться у повідомленні.

Як уточники в прокуратурі, суддя ВАКС задовольнив клопотання та застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів з альтернативою внесення 3,7 млн грн застави.

За інформацією «Слово і діло» з власних джерел, ідеться про власник ТОВ «Віар плюс» Артура Казаряна.

Нагадаємо, НАБУ і САП затримали колишнього директора ДП Укрекоресурси» Дмитра Радіонова. Пізніше його взяли під варту. За версією слідства, у серпні 2012 року Радіонов доручив оголосити закупівлю 100 автоматів (фандоматів) із приймання використаної тари моделі МТ-500. Ці фандомати є складними технологічними пристроями, здатними приймати до 1000 поліетиленових пляшок та 800 алюмінієвих банок. Їх виробляє єдина американська компанія RecycleTech.

Однак, замість перемовин із цим виробником, українські підприємці підшукали іншу компанію в США, яка за 100 тисяч доларів (790 тис. грн за курсом НБУ на момент закупівлі) продала їм 100 фандоматів із приймальною здатністю 300 поліетиленових пляшок і/або 400 алюмінієвих банок. Згодом, як встановила експертиза, фандомати виявились непридатними для використання. В результаті таких дій учасники злочинної схеми заволоділи коштами державного підприємства у сумі 13,69 млн грн.

Для надання видимості законності проведеної закупівлі учасники злочину ініціювали зміну до умов закупівлі, які стосувалися як технічних вимог до фандоматів, так і порядку розрахунків (повна передоплата, зміна вартості через нібито зміну курсу гривні до долара тощо). Задля маскування своїх злочинних дій вони також залучили посередника – компанію, зареєстровану у Панамі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: