Суд заарештував затриманого НАБУ ексдиректора «Укрекоресурсів»

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання НАБУ про обрання запобіжного заходу підозрюваному у вигляді тримання під вартою.
Дмитро Радіонов

Вищий антикорупційний суд заарештував колишнього директора державного підприємства «Укрекоресурси» з альтернативою виходу зі слідчого ізолятора під 3,7 млн грн застави.

Про це повідомляє прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«23 червня 2022 року за клопотанням детективів НАБУ, погодженим прокурором САП, слідчий суддя Вищого антикорупційного суду обрав запобіжний захід колишньому директору державного підприємства «Укрекоресурси», який наразі обіймає керівну посаду в одному з Національних агентств України. Так, суд задовольнив клопотання та застосував до вказаного підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів з альтернативою внесення понад 3,7 млн грн застави», – інформує прокуратура.

За інформацією «Слово і діло», йдеться про Дмитра Радіонова. Він наразі обіймає посаду у Національному агентстві з акредитації України. Детективи НАБУ встановили, що у серпні 2012 року Радіонов доручив оголосити закупівлю 100 автоматів (фандоматів) із приймання використаної тари моделі МТ-500.

Ці фандомати є складними технологічними пристроями, здатними приймати до 1000 поліетиленових пляшок та 800 алюмінієвих банок. Їх виробляє єдина американська компанія RecycleTech. Однак, замість перемовин із цим виробником, українські підприємці підшукали іншу компанію в США, яка за 100 тисяч доларів (790 тис. грн за курсом НБУ на момент закупівлі) продала їм 100 фандоматів із приймальною здатністю 300 поліетиленових пляшок і/або 400 алюмінієвих банок. Згодом, як встановила експертиза, фандомати виявились непридатними для використання. В результаті таких дій учасники злочинної схеми заволоділи коштами державного підприємства у сумі 13,69 млн грн.

Для надання видимості законності проведеної закупівлі учасники злочину ініціювали зміну до умов закупівлі, які стосувалися як технічних вимог до фандоматів, так і порядку розрахунків (повна передоплата, зміна вартості через нібито зміну курсу гривні до долара тощо). Задля маскування своїх злочинних дій вони також залучили посередника – компанію, зареєстровану у Панамі.

Нагадаємо, НАБУ і САП затримали колишнього директора ДП Укрекоресурси» Дмитра Радіонова.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: