Борщ внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

Читать на русском
Культуру приготування українського борщу внесли до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони.

Український борщ внесений до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, яка потребує термінової охорони.

Про це повідомив міністр культури України Олександр Ткаченко.

«Сьогодні, 1 липня, на 5-ому позачерговому засіданні Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини за зверненням МКІП було внесено елемент «Культура приготування українського борщу» до Списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО, що потребує негайної охорони», – повідомив Ткаченко.

Як розповіла заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова, внесення певного культурного елементу до цього переліку сприяє мобілізації міжнародної спільноти та допомоги зацікавленим сторонам у вжитті необхідних захисних заходів.

Вона зазначила, що вперше номінацію країни було розглянуто позачергово через війну.

«Хочу відзначити, що ЮНЕСКО бере під свій захист не лише історико-культурні пам'ятки, природні об'єкти, документальну або підводну спадщину, а й «живу традицію» — нематеріальну спадщину, що включає і національні страви, знання про які, рецептуру та культуру їхнього приготування передають із покоління в покоління», – написала Джапарова.

Нагадаємо, за 100 днів повномасштабної війни із росією вартість борщу в Україні зросла на 16,09%.

На інфографіці «Слово і діло» можна побачити, як з 2014 року змінювалася вартість сала.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: