В ім'я людини та їй всупереч. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Існують дві поширені тези, які ніби суперечать одна одній, але при цьому доповнюють одна одну. Згідно з першою, Путін фатально прорахувався, вторгнувшись до України. Друга у тому, що це рішення було наперед визначено. По всьому виходить, баг прямо випливає з фічі.

Картинка в голові самодержця та інформація, якою його годувало оточення, яке побоюється суперечити цій картинці, мало узгоджуються з реальністю, і це не може не призвести до неприємностей. Настав момент, коли систему управління, де найбільше цінується лояльність, просто понесло врознос. Як пише політолог Сергій Медведєв, Кремль просто злетів з усіх обмежувачів і став трощити все довкола.

Відповідають державному керівництву дії армії, яка просто впивається насильством в Україні: «Геноцид – у вихідному коді цієї операції». У самій Росії насаджується дискурс нацизму, необхідність знищення українців, а суспільство все це приймає, мовчазно, а подекуди і з ентузіазмом. Це дає професору Медведєву підстави говорити про антропологічну катастрофу в Росії: «Тип людини путінської зараз повністю видно. Те, що трапилося – закономірний та великий підсумок останнього тридцятиліття».

Порівняв себе з Петром I: путін заявив, що роль росії полягає у «поверненні» територійПутін вважає, що роль сучасної росії – повертати та зміцнювати суверенітет та території, як колись робив Петро Перший.

Про антропологію говорить і інший вчений, фізик Михайло Кацнельсон: «Наразі проводиться антропологічний експеримент величезного масштабу… Людям дозволили бути «поганими». Він звертає увагу, що навіть за радянської влади народ якось намагалися освічувати та виховувати: недобре пити, битися та красти, і книжки читати корисно. «А ось зараз можна не паритися. Навіть вождя любити не обов'язково, головне – ненавидіти тих, хто не любить вождя, й у решті живи як хочеш. Або не живи, претензій жодних… Система виглядає неймовірно, майже надприродно стабільною».

Для більшого зміцнення стабільності з Росії витісняються різноманітні підозрілі елементи, інші й самі розуміють, що їм краще поїхати подалі. В результаті соціальне середовище стає однорідним, без дратівливих яскравих плям, яких і до того було небагато. Неприємності наростаючої ізоляції можна було б хоч якось пом'якшити зусиллями розумних і вільних людей, але вони якраз найнебезпечніші. Зате підвищений попит на крикливих ідіотів та мерзотників. Путінізм бере все більш високу ноту, якість людського матеріалу приголомшує.

Росія давно обрала курс на архаїзацію, тупе спрощення соціальних відносин. Війна цей процес неймовірно підхльостує. Україна теж зараз перебуває під тиском потужних тенденцій примітивізації, так працює будь-яка війна, а страшна – тим страшніша. Але саме як проголошена анти-Росія наша країна відбивається за рахунок принципово іншої якості соціальних відносин – ні, далеко не у всьому, але там, де вони дійсно інші. Це базова обставина та умова нашої перемоги. Її треба б усвідомлювати та нарощувати, незважаючи ні на що. У цій справі НАТО нічим не може допомогти. Тільки самі.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: