Євросоюз заборонить страхувати танкери з російською нафтою – WSJ

Читать на русском
Вважається, що цей крок може підірвати економічні позиції росії сильніше, ніж європейське ембарго на нафту.
Ілюстративне фотоdialog.ua

** У шостому пакеті санкцій Європейського Союзу проти росії міститься ще одна заборона, що стосується російської нафти, про який не було згадано публічно. Йдеться про заборону страхування танкерів, які перевозять російську нафту.**

Про це повідомляє американське видання The Wall Street Journal з посиланням на власні джерела зі складу європейських дипломатів і чиновників.

Так, заборона на страхування танкерів з вантажем російської нафти буде поширюватися на будь-які нафтоналивні судна будь-яких держав, які перевозять російську нафту в будь-яку точку світу. Порт приписки такого танкера і його прапор не матимуть ніякого значення - єдиним фактором відмови в страхуванні буде факт наявності на борту судна вантажу з нафти російського походження.

Ембарго на нафту: який прибуток втратить росіяРосія втрачатиме щороку 10 мільярдів доларів через часткове ембарго Європейського союзу на нафту.

Вважається, що цей крок може підірвати економічні позиції росії сильніше, ніж європейське ембарго на нафту. Левова частка страхового ринку, який відповідає за світову торгівлю нафтою, знаходиться в руках європейських компаній.

«Ці санкції можуть підірвати зусилля росії продавати свою нафту в Азії, адже європейські компанії страхують більшу частину світової торгівлі нафтою» - сказало виданню одне з джерел.

У Європі визнають, що такий крок може підживити інфляційні процеси. Також поки невідомо, чи вступить заборона в силу відразу ж, або буде якийсь перехідний період.

Нагадаємо, Європейська комісія ініціює впровадження спеціальних мит на російську нафту, які значно підвищать її ціну, якщо країни-члени Європейського союзу не досягнуть домовленості щодо термінів припинення постачань нафти з рф через трубопроводи. Ці постачання не потрапили під нафтове ембарго ЄС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: