Як скоротиться чисельність населення України через війну – прогноз соціолога

Читать на русском
Внаслідок війни з росією українців поменшає на мільйони, прогнозує соціолог. Серед причин – міграція, підвищення рівня смертності, зниження народжуваності та погіршення стану здоров'я. До 2030 року населення країни може скоротитися до 30-35 млн.
pravda.com.ua

Населення України до 2030 року скоротиться у кращому випадку до 35 мільйонів осіб, у найгіршому – до 30 мільйонів.

Такий прогноз в інтерв'ю НВ озвучила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова.

За словами Лібанової, внаслідок війни з росією українців поменшає на мільйони. Зокрема, тому що війна тягне за собою підвищення рівня смертності, зниження народжуваності та погіршення стану здоров'я, зокрема через стреси, несвоєчасне лікування та недоступність якісної медичної допомоги.

«Але все ж ці втрати не носитимуть катастрофічного характеру — вони будуть вимірюватися тисячами, а не мільйонами», — сказала вона.

30 років Незалежності: як змінювалася демографічна ситуація в УкраїніЯк змінювався рівень народжуваності і смертності за час незалежності України – на інфографіці.

Мільйонні втрати населення пов'язані з міграцією. «Без сумніву, частина евакуйованих жінок та дітей осяде за кордоном, налагодить побут і ніколи не повернеться до України. Більше того, до них поїдуть чоловіки та батьки, щойно така можливість з'явиться», — вважає Лібанова.

«Якщо війна триватиме, наприклад, ще шість місяців — жінки, які спочатку не мали наміру емігрувати, знайдуть собі стабільну роботу за кордоном і там залишаться. Відтак це можуть бути варіанти втрат від 600 тис. до 5 млн співвітчизників», — каже соціолог.

Крім того, на думку Лібанової, бебі-буму в Україні після війни не буде, як це було за часів Другої світової війни – головним чином завдяки розвитку контрацептивів у ХХІ столітті.

«Війни, після яких відбувалися бебі-буми, закінчилися в середині минулого століття. Тоді вони тривали роками, подружжя було розведене довго, чоловіки поверталися після тривалої відсутності, і жінки народжували стільки дітей, скільки вдавалося. Зараз народжуються переважно ті діти, яких бажають батьки. А батьки стурбовані не так народженням дітей (більше 1-2 на сім'ю), скільки власним життям – розвитком, освітою, кар'єрою, відпочинком тощо», – пояснила вона.

Нагадаємо, за даними Держстату, станом на 1 грудня чисельність населення України оцінювалася у 41,208 млн осіб.

Раніше в ООН заявляли, що населення України скорочується одним із найшвидших темпів у світі. До 2050 року кількість українців може зменшитись до 35 мільйонів.

Науковці Національної академії наук прогнозували, що до кінця XXI століття населення України скоротиться до 22 мільйонів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: