Перепис населення України: як відбуватиметься та скільки коштуватиме

Читать на русском

В Україні в лютому 2023-го розпочнеться перепис населення, який торік відклали через пандемію коронавірусу. Востаннє перепис проводили 2001 року, за його даними, українців було 48,5 мільйонів. Як проходитиме майбутній перепис, скільки на нього витратять грошей і чим він відрізнятиметься від перепису двадцятирічної давності – на інфографіці «Слово і діло».

На відміну від перепису в 2001 році, майбутній проведуть змішаним методом – використають не тільки усне опитування громадян, але й опитування через інтернет, інформацію з державних реєстрів.

У 2001 році під час перепису населення було лише 19 запитань, метою було визначити демографічні тенденції в Україні, кількість міського, сільського та працездатного населення, кількість українсько- та російськомовних, рівень освіти та зайнятості населення.

Для перепису населення у 2023 році уряд уже затвердив програму, загалом узгодили 50 запитань. Основні блоки виглядають так:

  • демографічні характеристики (вік, стать, місце народження тощо);

  • етнічне походження, мовні ознаки, громадянство;

  • освіта;

  • зайнятість;

  • міграційна активність;

  • статус інвалідності;

  • житлові умови.

Бюджет минулого перепису населення ‒ 194,2 млн грн. На підготовку перепису у 2023 році виділили 416 млн грн. Загалом, як розповіли в Національній академії наук, цей процес може коштувати бюджету 6 млрд грн.

Якщо дивитися на світовий досвід, то звичайний перепис населення проводять такі країни, як Велика Британія, Болгарія, Угорщина, Греція, Італія, Литва, Ірландія, Польща, Португалія, Естонія, Румунія, Чехія.

Австрія, Данія, Швеція, Фінляндія, Норвегія проводять перепис з урахуванням даних державних реєстрів; Бельгія, Іспанія, Словенія, Люксембург та Латвія – на основі даних реєстрів разом зі звичайними методами.

Нагадаємо, в ООН заявили, що населення України скорочується одним із найшвидших темпів у світі. До 2050 року українців може поменшати до 35 мільйонів.

Науковці Національної академії наук прогнозують, що до кінця XXI століття населення України скоротиться до 22 мільйонів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: