ЄС не визнає паспорти росії, видані на тимчасово окупованих територіях України

Читать на русском
Всі російські паспорти, видані на окупованих рашистами українських територіях, не будуть визнаватися Євросоюзом, як документи
Жозеп БоррельScanpix

Європейський союз не визнаватиме документами паспорти росії, які були видані населенню на території тимчасово окупованих земель України, зокрема, в Херсонській та Запорізькій області.

Про це сказано в заяві високого представника ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозепа Борреля 3 червня.

У Маріуполі окупанти продовжують навчальний рік до вересня з метою «деукраїнізації» – меріяУ заблокованому Маріуполі російські окупанти оголосили про продовження навчального року до 1 вересня. Діти не матимуть канікул.

«Європейський Союз рішуче засуджує укази президента росії від 25 і 30 травня, якими був спрощений процес надання російського громадянства і видачі російських паспортів громадянам України на території Херсонської та Запорізької областей, які тимчасово перебувають під військовим контролем російських окупаційних військових, а також українським дітям, позбавленим батьківського догляду, і недієздатним особам з Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей» - заявив він.

Боррель нагадав, що ЄС рішуче засуджує спроби заміни української влади на лояльні проросійські колаборантські «органи влади», спроби впровадити на окупованій території рубльову зону, спроби нав'язати навчання на окупованих територіях за російською навчальною програмою. ЄС оцінює такі спроби, як складові загарбницької війни рф проти України. Паспортизація окупованих територій також належить до цих спроб, тому всі російські паспорти, видані на цих територіях, не будуть визнаватися Євросоюзом.

У МЗС відреагували на спрощення видачі паспортів росії українцямУ МЗС України засудили указ президента росії володимира путіна щодо спрощення видачі російських паспортів - він дозволить примушувати жителів Херсонської та Запорізької областей до зміни громадянства.

Також всі спроби змінити міжнародно визнані кордони України є прямим порушенням міжнародного права та Статуту ООН. ЄС не визнає верховенство росії над цими територіями, Росія буде притягнута до відповідальності, як і всі російські військові та чиновники, причетні до окупації. Для уникнення наслідків своїх дій росія повинна негайно припинити військові дії та вивести війська за межі кордонів України станом на 1991 рік.

Нагадаємо, президент росії володимир путін підписав указ про спрощений порядок прийому в російське громадянство жителів Запорізької та Херсонської областей.

У Мінреінтеграції повідомили, що жителям тимчасово окупованих територій України настійно рекомендується за жодних умов не брати російські паспорти, які роздають окупанти. Також рекомендується максимально швидко покинути окуповану територію і виїхати на контрольовані Україною землі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: