Мораторій на підвищення тарифів: що запропонував Кабмін

Читать на русском
Кабмін запропонував Раді запровадити мораторій на підвищення тарифів на газ, електрику, гарячу воду на період воєнного стану та шість місяців після.
Слово і діло

Уряд зареєстрував у Верховній раді законопроєкт «Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення».

Проєкт №7427 передбачає введення мораторію на підвищення тарифів на час дії воєнного стану та протягом шести місяців після його скасування.

Якщо законопроєкт ухвалять, не можна буде підвищувати:

  • тарифи на послуги розподілу газу;

  • тарифи на теплову енергію, на послуги з постачання теплової енергії та послуги з постачання гарячої води для всіх категорій споживачів;

  • ціни на газ для побутових споживачів.

Крім того, постачальникам газу хочуть заборонити вчиняти будь-які дії щодо примусу побутового споживача до оплати заборгованості, у тому числі: включати цю заборгованість у рахунок на оплату, подавати судові позови, проводити стягнення у примусовому порядку, вживати заходів щодо припинення газопостачання тощо.

Фінансувати витрати, що виникнуть внаслідок введення мораторію, пропонується за рахунок спеціального фонду держбюджету за рахунок додаткових надходжень на суму 264,3 млрд грн (законопроєкт №7429 про внесення змін до бюджету):

  • додаткових надходжень від сплати дивідендів, які нараховуються на акції «Нафтогазу», що належать державі;

  • додаткових надходжень від сплати авансового платежу з податку на прибуток при виплаті цих дивідендів;

  • надходжень донорської та іншої міжнародної допомоги, що надається з метою фінансування заходів, спрямованих на врегулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання у період воєнного стану та подальшого відновлення.

Нагадаємо, раніше керівник «Нафтогазу» Юрій Вітренко розповів, за рахунок чого утримуватимуть тарифи на газ для населення.

У травні Верховна рада ухвалила закон, який забороняє примусове стягнення боргів за комуналку. Наразі він готується до нового розгляду з вето президента.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: