Вітренко розповів, за рахунок чого утримуватимуть тарифи на газ для населення

Читать на русском
Тарифи на газ для населення стримуватимуть за рахунок надходжень від міжнародних донорів до спеціального фонду держбюджету, розповів Вітренко.
vitrenkolibrary.com

Уряд створить спеціальний фонд державного бюджету для надходжень від міжнародних донорів, за рахунок якого буде можливість утримувати тарифи на газ для населення.

Про це голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко розповів в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

За рахунок коштів цього ж фонду компенсуватимуть різницю у тарифах для підприємств теплокомуненерго та операторів газорозподільних мереж.

30 років Незалежності: як змінювалася вартість комунальних послугЯк за часів незалежності України зросли тарифи на газ, електроенергію і холодну воду – на інфографіці.

«Законопроєкт, який прийняв уряд, передбачає, що буде створено спеціальний фонд держбюджету, в який надаватимуться гроші від міжнародних партнерів. Уряд, у свою чергу, використовуватиме цей фонд для того, щоб не підвищувалися тарифи», – сказав Вітренко.

За його словами, різницю між економічно обґрунтованими та поточними тарифами держава компенсуватиме учасникам ринку: ТКЕ та операторам газорозподільних мереж, тариф яких не покриває їхні витрати, а також «Нафтогазу» за виконання «спеціальних обов'язків» продавати ресурс на пільгових, а не на комерційних умовах.

Це також дозволить «Нафтогазу» запозичувати кошти на закупівлю газу. «Нафтогаз» зможе пояснювати кредиторам, що він потім отримує достатньо грошей від продажу цього газу, оскільки різниця в тарифах покриватиметься з держбюджету», – зазначив Вітренко.

Нагадаємо, Кабмін пропонує парламенту ввести мораторій на підвищення тарифів на період воєнного стану та 6 місяців після його завершення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: